22.6 C
Šentjur pri Celju
25/05/2024
sentjur.net

Potovali so po Dolgi Gori in se ob tem spomnili mamic ter babic

Dolga Gora, 23. 3. 2024 – Ob materinskem dnevu v Dolgi Gori so  v soboto, 23. marca, pripravili tradicionalno prireditev v počastitev materinskega dne. Člani in članice Kulturno umetniškega društva Trta so se odločili, da letošnjo prireditev pripravijo nekoliko drugače. Obiskovalci so se najprej z vlakom virtualno peljali do Železniške postaje Dolga Gora, kjer se je ob izstopu njihovo potovanje pravzaprav šele začelo.

Na poti do kulturno-gasilskega doma so opazili mnoge zanimivosti, ki bogatijo krajevno skupnost Dolga Gora – od lokalnih pridelovalcev hrane, rejcev živine, storitev, ki jih ponuja kraj, do zanimive naravne in kulturne dediščine, ki jo generacije v Dolgi Gori ohranjajo iz roda v rod. Majhen kraj, a toliko pestrosti in raznolikosti.

Obiskovalce je po poti vodil Bor Greiner, ki jih je s svojimi humornimi vložki večkrat tudi nasmejal. Da pa pot ni bila suhoparna, so poskrbeli številni glasbeni gostje, ki so njihovo potovanje popestrili. Najprej je pesem Cilj, ki jo v originalu izvaja duo Maraaya, zbranim zapela Mila Lobotar, ki je pesem posvetila svoji pokojni babici. Ob njenem čutnem in iskrenem nastopu se je marsikomu v dvorani utrnila tudi solza.

Imajo najmanjše kolo

Delavsko in kmečko življenje Dolgo Goro povezuje v enotno krajevno skupnost. Mai Ratajc je z harmoniko popestril vzdušje v dvorani, večer se je po zapetih ljudskih pesmih v izvedbi pevcev vokalne skupine pod vodstvom Alojza Firerja nadaljeval z vožnjo z najmanjšim kolesom, s katerim se lahko pelješ, kar so tudi dokazali, in ga nato pospraviš v nahrbtnik. Zapisan je celo v knjigo rekordov, z njim pa se lahko pohvali krajan Marjan Dobnik.

Posebna energija veselja, plesa in pesmi pa je obiskovalce napolnila, ko so na oder stopili plesalci folklorne skupine KUD Trta Dolga gora, ki so prikazali splet gorenjskih plesov in zapeli nekaj ljudskih pesmi, pri čemer so se jim pridružili tudi glasovi zbranih v dvorani. Za melodijo in glasbo pa sta poskrbela “samouka” kot si sama rada rečeta, Jože Dobnik in Mirko Kajba. Jože Kadenšek pa ni le vodja folklorne skupine, ampak tudi pesnik, ki rad ustvarja. Kar nekaj njegovih pesmi je tudi že uglasbenih in prav pesem Doma najlepše sonce sije so lahko obiskovalci slišali na tokratnem prazničnem popotovanju. Izvedla sta jo Kadenškova sin Klemen in hči Klavdija, na kitari pa ju je spremljal Jaka Kresnik.

Poskrbeli za presenečenje

Večer ni minil niti brez presenečenj. Kot je povedal Greiner, se on in njegova družina že kar nekaj časa počutijo odlično sprejete v dolgogorskem okolju. Na poti na prireditev se jim je tako porodila ideja, da se s skromno pesmijo, ki sta jo zapeli Greinerjevi žena in hči, zahvalijo za prijateljstvo, ki se je spletlo med njimi. Da je večer potekal kot je treba, so poleg nastopajočih poskrbeli tudi številni posemezniki, med njimi Svetlana Dramljič in Janko Kokot, ki sta pripravila predstavitev in poskrbela da je vse teklo kot mora in Jani Hudolin, ki je poskrbel da se je slišalo po celi dvorani. Kadenšek se je na koncu zahvalil vsem obiskovalcem in nastopajočim ter zaželel lep praznik vsem mamam in babicam. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Marjan Dobnik ima najmanjše kolo v Sloveniji

Urša Kajba

Četrti Anin večer: Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi?

Urša Kajba

Da je v slogi moč, so dokazali dolgogorski gasilci

Tjaša Ferlež

Požar je sprva hotel pogasiti lastnik sam

Tjaša Ferlež

Oktoberfest ponovno v Dolgi Gori

Jure Godler

Lesni štromi pripravili svoj prvi samostojni koncert

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več