1.2 C
Šentjur pri Celju
06/12/2021
sentjur.net

Povezani v vseživljenjskem učenju tudi na daljavo

Šentjur, 1. 12. 2020 – Na Ljudski univerzi Šentjur se trudijo, da so z učečimi odraslimi v stikih tudi preko zaslonov. Trenutno potekajo tri skupine tečaja Tehnologija me ne bo povozila, dva tečaja angleškega jezika, vadba Zen joge za starejše, zbirajo pa še prijave za učenje italijanščine. Prav tako potekajo aktivnosti na Univerzi za tretje življenjsko obdobje in zadnje četrtkovo srečanje članov so zaradi popularne vsebine namenili tudi za vse, ki jih je vsebina pritegnila. Potekalo je namreč predavanje umetnostnega zgodovinarja Donovana Pavlinca z naslovom Zakaj spada Mona Lisa med najbolj slavne slike na svetu, ki je bilo zelo dobro obiskano.

Mona Lisa je verjetno najslavnejša slika v zgodovini likovne umetnosti. Le malo katero delo so tako romantično opisovali, hvalili ali reproducirali. Vasari jo je istovetil z ženo Francesca del Giaconda, bogatega firenškega poslovneža. Njeno ime je bilo Lisa Gherardini. Drugo ime La Gioconda je ženska oblika priimka Giocondo, obstaja pa veliko teorij in domnev, ki jih je z detektivsko natančnostjo umetnostnega zgodovinarja v predavanju predstavil Donovan Pavlinec.

Da je slika tako slavna, je v letu 1911 pripomogel italijanski pleskar in pomožni delavec v Louvru, ko je sliko ukradel in s tem povzročil škandal. Mona Lisa buri domišljijo tudi v današnjem času  in omogoča številne interpretacije, nekatere najbolj izvirne s predavanja vam delimo tudi mi. (LUŠ)

Sorodne novice

Praznovanje Dnevov evropske kulturne dediščine v znamenju Josipa Ipavca

Jure Godler

Jesenski cikel izobraževanj na Ljudski univerzi Šentjur

Jure Godler

Univerza za tretje življenjsko obdobje Šentjur praznuje 10 let delovanja

Jure Godler

Izmerite matematične in bralne spretnosti na LUŠ

Jure Godler

Uvodno srečanje s polovico New swing quarteta

Jure Godler

Zahvala tečajnikov Univerze za tretje življenjsko obdobje na LUŠ

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več