3.8 C
Šentjur pri Celju
18/04/2024
sentjur.net

Pozor, Srečkoti na cesti!

Gorica pri Slivnici, 28. marec 2024 – Občina Šentjur je bogatejša za novo društvo. V Gorici pri Slivnici je ljubezen do motorjev znamke Tomos prerasla tudi v formalno druženje in edinstveno Tomos društvo Srečkoti. Na ustanovnem občnem zboru je bil za predsednika izvoljen Roman Novak.

Ideja za ustanovitev ni tako stara, je pa zato daljše druženje ljubiteljev tomosov v Gorici pri Slivnici. Kot nam je povedal Novak, so se lastniki motorjev koprskega Tomosa začeli družiti pred šestimi leti in se podajali na različne ture. Med drugim lansko leto na prireditev Martin na star način, kjer je vzkalila ideja za ustanovitev društva. Če je bila ta hipna, pa so motoristi kar nekaj časa iskali ime. Na mizi so bili, kot razlaga Novak, Slivniško jezero, Ramna, Glinca, a so se člani poenotili pri nazivu Srečkoti. Ta kliče k sreči na cesti, prav tako pa spominja na enega pobudnikov druženja ljubiteljev tomosov Srečka Fidlerja, ki je preminul lani. Ob tem Novak pripomni, da so bili nad izborom imena navdušeni tudi na upravni enoti, kjer so registrirali društvo.

Ustanovni občni zbor Srečkotov je prinesel tudi prve načrte dela. Že na velikonočni ponedeljek se odpravljajo po Kozjanskem, sredi junija pa načrtujejo razstavo tomosov in potopis o poti čez Ameriko. Tomose želijo podrobneje spoznavati tudi v pod njihovo pločevino in se dodatno izobraževati. Znova se želijo zapeljati do Pašmana, kar je že tradicija, daljša od od društva, prav tako na Goričko ali celo okoli Blatnega jezera na Madžarskem. Pozabili niso niti na praznovanje občinskega praznika, v ta namen bi radi prevozili meje Občine Šentjur.

Tomosi tudi za dolge poti

A zakaj ravno Tomos? Roman Novak pravi, da jih ta legendarna znamka spominja predvsem na mlada leta: “Gre za našo dediščino, dediščino znanega podjetja. V zadnjih letih so postali znova priljubljeni, veliko se obnavlja, brez problema dobiš tudi rezervne dele.” Skoraj bogokletno je bilo ob tem slišati moje vprašanje, ali Tomosi sploh zdržijo tako dolge poti, kot jih Srečkoti načrtujejo. “Brez težav,” me pomiri Novak in pove, da je na lanski poti do Pašmana le enkrat menjal svečko, so pa vedno tudi preventivno oskrbljeni z rezervnimi deli in celo rezervnimi tomosi.

V naši okolici sicer obstaja nekaj društev ljubiteljev motorjev ali starodobnikov, a primerljivega društva, kjer kaj velja le Tomos, blizu ni. Tudi za to so, kot razlaga Novak, široko odprti za člane od blizu in daleč, že zdaj jih tudi nekaj iz Celja in Štor: “V začetku smo mislili, da nas bo članov okoli štirideset, a že imamo okrog devetdeset članov, starih med 20 in 70 let,” zadovoljno pove Novak. Prednjačijo moški, a že imajo nekaj članic, še več jih vabijo, da se opogumijo.

Sorodne novice

S štirkami so se odpeljale na Oliverjev grob

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več