21.6 C
Šentjur pri Celju
02/07/2022
sentjur.net

S štirkami so se odpeljale na Oliverjev grob

Korčula, 17. junij 2019 – Ideja o tem, da se skupina deklet odpravi na Korčulo, kjer je pokopan eden najboljših hrvaških pevcev Oliver Dragojević, je nastala čisto spontano. “Lansko leto ob kavici,” nam je zaupala ena od deklet Anita Debeljak Špes. “Vendar se nam je drugi dan zdela naša ideja malo manj dostopna, celo čudaška,” v smehu pripoveduje. Z žerjavica, te bizarne ideje le ni povsem ugasnila. Čez slab mesec je ponovno zagorela in plan je bil sklenjen. Število korajžnih deklet se je sicer nekaj zmanjšalo na šest, vendar vseeno dovolj, da se podajo na avanturo.

Mojca Lisec Zdolšek, Barbi Košec Rančan, Anita Debeljak Špes, Klavdija Racman, Katja Lavbič in Helena Jesenek, so se nekega junijskega dne usedle na Tomosove štirke in se ob vonju bencina odpravile proti Korčuli, ki leži na samem jugu Dalmacije. Za spremstvo dodatnih vozil in partnerjev se niso odločile, čeprav so jim prvi pomagali, da so bili motorji do odhoda pripravljeni za pot. “Seveda pa smo imele s sabo kup svečk, diz, celo elektriko in vso potrebno orodje v primeru okvare ali »gumidifekta«,” pove Debeljak Špesova. “Naša Barbi je prava strokovnjakinja za Tomose, vsak postanek nam je prinesel nova spoznanja, na poti pa smo srečevali prijazne ljudi,” nadaljuje neverjetno pripoved. Kakorkoli so se pripeljale, so prebivalci občudovali njihove motorje in se čudili njihovem podvigu.

Njihova pot se je začela v četrtek, 13. junija, v petek pa so bile že na trajektu za Korčulo. Pravi, da je o njihovem prihodu, še preden so prišli do cilja, obveščen cel otok. Vsi so vedeli “o šestorici ludih curah iz Slovenije”. Ko so prispele v Prižbo, so zaradnji njih celo odprli lokalno gostilno en teden prej, kot so predivdevali. Piko na i in epilog celotne poti pa je bil, ko so dekleta stopila do groba hrvaškega slvčka Oliverja Dragojevića. Poklonile so se mu in mu v spomin prižgale svečo. Na vprašanje ali še planirajo kakšno takšno avanturo v prihodnosti, pa nam Anita Špes Debeljak odgovori: “Planov nikoli ne zmanjka. Življenje je ena sama pot…”. Pa srečno v nove avanture.

(Jure Godler, foto: osebni arhiv deklet)

Sorodne novice

Gasilci iz Kirschhausesena s kolesi do Lokarij

Jure Godler

S “šterjaki” po prenovljenih odsekih

Jure Godler

Z nahrbnikom po Južni Ameriki

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več