16.3 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Pravljični december v mestu glasbe

Šentjur, 27. 12. 2021 – Letos je okrasitev Šentjurja poimenovana Pravljični december v mestu glasbe. Lansko leto je prvič praznično zaživela pešpot ob Pešnici, zato so se letos na Občini Šentjur in Razvojni agenciji Kozjansko odločili še podaljšati pešpot ob Pešnici in zaviti še v Zgornji trg. K ustvarjanju prazničnega vzdušja so letos prvič bila povabljena šentjurska društva, šole, vrtci ter drugi javni zavodi. Na povabilo se je odzvalo veliko število krasiteljev smrečic.

To so bili: Osnovna šola Franja Malgaja Šentjur, Osnovna šola Hruševec Šentjur, Podružnična osnovna šola Prevorje skupaj s Kulturnim društvom Prevorje, smrečko sta si delila tudi Javni sklad za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Šentjur. Sodelovala je tudi Župnija Šentjur, Šentjurski skavti, Knjižnica Šentjur, Dom starejših, Vrtec Šentjur z dvema enotama – center in Pešnica, Mladinski center Šentjur, Ljudska univerza Šentjur, Razvojna agencija Kozjansko in Glasbena šola skladateljev Ipavcev Šentjur. Sodelovala so tudi mnoga šentjurska kulturna društva in njihove skupine – Vokalna skupina 7 de’ci, Vokalna skupina Glasovir, Mešani pevski zbor Sonce, Jesensko cvetje – ljudski pevci, Literarno društvo Šentjur, Društvo Skrinja, Folklorno društvo Šentjur, KD ženski pevski zbor skladateljev Ipavcev Šentjur ter Društvo Epik teater.

Okrasili 30 smrečic

Tako so letos okrasili kar 30 smrečic in ustvarili pravi Božičkov gozd na Mestnem trgu pred občinsko stavbo. V gozdu so najmlajši lahko našli Božičkovo hiši, ki pa je na glavo obrnjena – s tem so organizatorji projekta želeli sporočiti, da se je pojmovanje doma v zadnjem času obrnilo na glavo in ker Božička veliko ni doma, sospredaj pustili nabiralnik, da mu lahko pišemo. V gozdu je tudi velika smreka, ki je posvečena glasbi in Josipu Ipavcu, saj na njenih okraskih lahko vidimo motiv Možička in Princese Vrtoglavke. Smreko je postavila Mestna skupnost Šentjur, tako kot smreko Velikanko v Zgornjem trgu, ki jo krasi ogromen adventni venec. Spodnji trg so želeli povezatiz Zgornjim, tako da so ulične svetilke, ki se vijejo od Osnovne šole Franja Malgaja pa skoraj do pokopališča okrasili z naravnimi venci, ki so jih delale članice likovnega študijskega krožka Ljudske univerze Šentjur.

Projekt Pravljični december v mestu glasbe je združil letos ogromno ljudi, tudi, če se nismo mogli tradicionalno družiti okoli mestnega ognjišča. Poleg vseh, ki so ustvarjali okraske so ključni za izvedbo projekta bili tudi zaposleni na Elektro BUM, JKP-ju in VOC-u. Kocke sena je podarila družina Zupanc s Planine pri Sevnici, od tam pa so tudi prišli štori iz podjetja Montpreis, ki ga vodita zakonca Robič. Božičkove pomočnice pri krasitvi mesta pa so bile Nina, Katja, Nika, Nataša, Ana, Sabina in Alenka.

V sklop Pravljičnega decembra pa sodita tudi dve razstavi – razstava likovnih del, nastalih na Ipavčevi paleti IV. na ograji Športnega parka Šentjur in razstava na razsvetljeni kocki pred Centrom kulture Gustav, kjer je na ogled razstava osnovnošolcev OŠ Blaža Kocena Ponikva z naslovom Vse najboljše, Blaž Kocen! Pokrovitelj okrasitve našega Šentjurja je Občina Šentjur projekt pa je vodila Kvirina Martina Zupanc.

Sorodne novice

Del gasilske olimpijade tudi v naših krajih

Tjaša Ferlež

Kolesarji švignili mimo Šentjurja nazaj na Ponikvo

Jure Godler

V Šentjurju 214 novih okužb, v Dobju največji porast v regiji

ViP

Zaščitite svojo lastnino s primerno ključavnico

Jure Godler

V Šentjurju prejelo zakrament birme kar 71 otrok

Jure Godler

Mestni park Šentjur bo zbirališče za vse občane

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več