1.4 C
Šentjur pri Celju
22/04/2024
sentjur.net

Praznovanje Dnevov evropske kulturne dediščine v znamenju Josipa Ipavca

Šentjur, 16. 10. 2021 – Ljudska univerza Šentjur se je tudi v letu 2021 pridružila nacionalno koordiniranem projektu Dnevi evropske kulturne dediščine organizirala dva dogodka, pri katerih je bila glavna tema Dediščina skladatelja in zdravnika Josipa Ipavca. V Ipavčevem kulturnem centru so v sodelovanju s chefom Borutom Jovanom izvedli kulinarično delavnico Ščepec dediščine Kozjanskega skozi zelišča družine Ipavec, kjer so bili udeleženi člani univerze za tretje življenjsko obdobje in mladi kuharski mojster Matevž Ocvirk.

Skladatelji in zdravniki Ipavci so zdravili namreč tudi z zelišči. Bili so strokovnjaki za bolne oči in so za zdravljenje predlagali npr. poparek iz kopriv. Chef Borut Jovan nam je v letu, ko je Slovenija dobila prestižni naziv Evropska gastronomska regija 2021, v prijetni triurni delavnici skupaj z udeleženci pripravil krompirjeve svaljke (njoke) s koprivami v omaki iz dimljene postrvi. Za glavno jed so pripravili zorjene goveje steake, kodrolistni ohrovt ter sladki krompir. Ker pa je Gustav Ipavec skupaj s prijateljem sadjarjem Ferdinandom Ripšlom nacepil avtohtono slovensko jabolko bogatinko, je Borut za sladico izbral moderno sladico, ki je vsebovala jabolka, ajdov biskvit in mousse iz bele čokolade.

Kuharske skrivnosti

Udeleženci so bili nad okusi navdušeni, z veseljem so tudi pomagali pri pripravi, si skrbno zapisali recepte in izvedeli še veliko malih skrivnosti kuharskega mojstra Boruta. Dediščino skladateljev in zdravnikov Ipavcev pa so nekaj dni kasneje spoznavali tudi preko likovne delavnice, ki jo bo vodila Kvirina Zupanc v Ipavčevi hiši. Delavnico so pričeli z vodenim ogledom Ipavčeve hiše, nato pa so si udeleženci izbrali poljuben motiv v hiši in se lotili risanja croquisev. V ozadju jih je spremljala glasba skladateljev Ipavcev. Za udeležence je Rosanda Ploštajner pripravila bučno pito in kruh ter s tem povabila na svojo stojnico na prihajajoči prireditvi Bučn´ce. (LUŠ)

Sorodne novice

Ob dnevu žena tudi o položaju žensk v Indiji

Jure Godler

Na LUŠ-u z evropskimi sredstvi za program Izzivi podeželja

Jure Godler

Kulinarična delavnica s chefom Borutom

Jure Godler

Z LUŠ po nova znanja

Jure Godler

Ognjeni spektakel in druženje ob koncu leta za LUŠ

Jure Godler

Že 15. profesionalno usposabljanje pedagoških delavcev na Slomu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več