22.1 C
Šentjur pri Celju
14/06/2021
sentjur.net

Predstavili Malgajevo znamko

Šentjur, 21. 3. 2019 – Ne dogaja se prepogosto, da poštna znamka upodobi kakšnega našega rojaka. Na prvi pomladni dan in dan poezije je Pošta Slovenije svečano predstavila novo poštno znamko, na kateri so upodobljene tri medalje, ki jih je za svoj pogum dobil nadporočnik Franjo Malgaj. Kot se spodobi za dan poezije, pa so svečano predstavitev začeli z glasbo – uvodoma sta zapela in zaigrala na kitari dijaka Gimnazije Celje center Nejc Drev in Ivana Račič.

Znamko so predstavili direktor Pošte Slovenije, poslovne enote Celje Cveto Sršen, Simona Kosem Šabura tudi iz Pošte Slovenija, glavni tajnik Filatelistične zveze Slovenije Veni Ferant, vodja oddelka za družbene dejavnosti Judita Šarlah Methans in direktorica Knjižnice Šentjur Tatjana Oset. Občina Šentjur pa je že vstopila v Malgajevo leto, saj letos obeležujemo 100 obletnico smrti našega umrlega borca. Za ta namen bo občina pripravila številne prireditve, ki se bodo odvijale skozi celotno leto, nova znamka pa daje zagotovo piko na i temu letu. “Dejstvo je, da brez njega zgodovina slovenskega naroda in formiranje sedanje države, ne bi bila takšna kot je poznamo danes,” je uvodoma povedala povezovalka prireditve Polonca Mastnak.

“Znamke so kljub svoji majhnosti, veliki promotorji naše države, ostajajo zapisane v čas in ne poznajo meja,” je povdala predstavnica Pošte Slovenija Kosem Šabura. “Majhna znamka, ki nosi v sebi veliko zgodbo, tokrat zgodbo o bocu za severno mejo, čigar letnico smrti obeležujemo letos,” je še dodala. Izpostavila pa je, da nikakor ni samoumevno nekaj kar je obeleženo na znamkah, saj te obeležujejo najpomembnejše dogodke naše države. V ta namen so na hodnikih knjižnice, pripravili tudi filatelistično razstavo.

 

(Jure Godler)

Sorodne novice

Odprli filatelistično razstavo v čast Blažu Kocenu

Tjaša Ferlež

Prejeli smo: Franjo Malgaj spet na severni meji

Jure Godler

Zaključek bralne značke: Kultura od glave do repa

Jure Godler

Franjo Malgaj v številnih podobah na Ipavčevi paleti

Jure Godler

Moja domovina v zborovski pesmi

Jure Godler

Gostujoča razstava obiskala domači kraj

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več