23.5 C
Šentjur
17/06/2019
sentjur.net

Prejeli smo: Biserna poroka Jožice in Janka Kadenšek

Dolga Gora, 16.12.2018 – Konec meseca novembra je minilo natanko šest desetletij, odkar sta si v domači farni cerkvi večno zvestobo obljubila Janko in Jožica Kadenšek iz Dolge Gore. Mama Jožica je že iz otroštva živela v Dolgi Gori, oče Janko pa je bil iz Vodenovega. Spoznala sta se na »pušn’šankih«, ki so jih prirejali včasih. Oba sta se poročila zelo mlada, in sicer 29. novembra 1958. Janku se je zaradi bolezni prestavil vojaški rok, ki je bil vsem dobro poznan v tistih časih, ko pa sta se z Jožico poročila, so ga vpoklicali v vojsko, kjer je moral služiti vojsko v Mostarju, vendar ker je bil poročen, se je njegov vojaški rok iz dveh let skrajšal samo na enega.

Živela sta na domačiji, ki je bila rojstni dom mame Jožice. Veliko sta vlagala v domačijo, na novo sta posadila in uredila vinograde, zgradila hišo in hlev, v katerem sta kasneje imela živali. Na majhni površini zemlje sta se dobro znašla in zanjo tudi dobro skrbela. Zakonca je skupno vezala ljubezen do zemlje in kmetije, čeprav nista imela veliko, sta imela to vedno skrbno obdelano.

»Družina, otroci in vnuki«

V teh nekaj desetletjih skupnega življenja so se jima rodili kar štirje sinovi. Janko, Jože, Danijel in Božidar, ki so odraščali, pomagali na kmetiji in se pridno učili spretnosti, ki sta jih učila Janko in Jožica. Prvi se je poročil najstarejši sin in za njim še ostali. Kadenšekova imata danes že kar sedem vnukov. Matej, Sara, Klemen, Klavdija, Luka, David in Anže so tisti, ki ju držijo pokonci in so njun velik ponos. Kot pravijo sinovi, so hvaležni za vse, kar sta jim dala in kar sta jih naučila. Spominjajo se, kako so si znali včasih kljub delu narediti veselje in najti čas za druženje po stari kmečki navadi. Mama Jožica je bila gospodinja, ki je skrbela v prvi vrsti za kmetijo in otroke. Nikoli ni hodila v službo, vendar je vseeno z marljivostjo in s pridnimi rokami postorila marsikatero delo. Oče Janko pa je delal v Libeli, kjer je popravljal tehtnice na terenu.

Zakonca sta se med seboj skozi desetletja zelo cenila in spoštovala, kar se odraža še danes. Čeprav je za njima že kar nekaj desetletij preteklega skupnega življenja, se še vedno cenita in spoštujeta. Mamo Jožico je pred leti zaznamovala bolezen in zelo težko hodi, zato večino svojega časa preživi na invalidskem vozičku. Zanjo ljubeče in skrbno skrbita mož Janko in sin Danijel, ki ji stojita ob strani in ji pomagata. Janko je letos dopolnil 83 let, Jožico pa v naslednjem letu čaka okrogli jubilej 80 let. Kljub svojim letom se ne dasta. Ko se sinovi s svojimi družinami vračajo domov, jih vedno sprejmeta odprtih rok in odprtega srca, kar se kaže tudi v dejanjih. Oče Janko in sin Danijel vedno vse lepo pogostita. Da pa se v domači hiši zaslišita tudi smeh in dobra volja, poskrbi kar sam oče Janko, ki je vedno pri volji, da pove kakšno šalo, ob kateri se skupaj nasmejijo prav vsi.

Pred desetimi leti sta zakonca Kadenšek praznovala petdeseto obletnico poroke – Zlato poroko, ki je bila za vse zbrane in povabljene nekaj posebnega. Kadenšekova sta odšla v domačo cerkev, kjer sta obnovila zaobljube. Takrat jima je v cerkvi pel cerkveni pevski zbor, v katerem je mama Jožica prepevala vse od svoje rane mladosti. Za zabavo jubilantov in gostov na poroki je kasneje poskrbel ansambel Donačka. Vsi zbrani so se tako ob dobri družbi in dobri glasbi zabavali v gostišču Lopan v Ločah.

»Še biserna poroka«

Letos sta se Zakonca Kadenšek odločila, da bosta jubilej biserne poroke praznovala v krogu družine in svojih najbližjih, kar v manjšem družinskem krogu. V gostišču Lopan so tako v soboto, 2. decembra, praznovali ta jubilej. Božji blagoslov je zakoncema dal župnik Damjan Ratajc iz Prebolda, ki je bil doma v Dolgi Gori in ga Jožica in Janko še vedno zelo spoštujeta in imata rada, Damjan pa ju še vedno pogosto in zelo rad obišče, kar tudi oba pri njem zelo cenita. Z ganljivimi besedami je biserna zakonca nagovoril tudi najstarejši sin Janko. Tokrat so za glasbo poskrbeli kar domači muzikanti, za presenečenja na prireditvah pa pogosto poskrbi sin Jože, ki spesni kakšno pesem. Tudi tokrat je spesnil pesem, ki so jo vsi zbrani na kosilu zapeli jubilantoma. S to pesmijo so se hoteli sinovi staršema zahvaliti za vse, kar sta jim že in jim še vedno dajeta.  (Tjaša Ferlež)

 

Sorodne novice

Popoldan posvečen mamam

Jure Godler

Intervju z Jožetom Kadenškom: »Doma najlepše sonce sije.«

Jure Godler

Dan mladosti obarvan s folklornim plesom

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več