9.1 C
Šentjur pri Celju
02/03/2021
sentjur.net

Jože Kadenšek, mojster in kovač rime

Ponikva, 14. September 2019 – V soboto so se na Ponikvi zbrali krajani in tisti, ki jim je blizu pisana beseda, saj je Jože Kadenšek iz Dolge Gore predstavil svojo prvo pesniško zbirko z naslovom »Doma najlepše sonce sije«. Pri sami popestritvi programa so mu seveda pomagali številni prijatelji in podporniki, ki so pripomogli, da so s plesom in pesmijo popestrili zanimiv literarni večer.

Veliko presenečenje

Pred nekaj leti je za svoj »abraham« dobil posebno presenečenje. Njegovi domači so se odločili, da njegove pesmi, ki jih je Jože skozi desetletja skrbno pisal in spravljal na varno mesto, vzamejo oziroma si izposodijo in jih izdajo v knjigi, katere avtor bo prav Jože. Knjiga je ovita v domačnost in preprostost, kakršen je Kadenšek sam, znotraj platnic pa skriva srčnost, hvaležnost in iskrenost.

Njegove pesmi so domoljubne, ljubezenske, pesmi slovesa, največ pa je pesmi, ki so bile namenjene slavljencem, saj je mnogim napisal prav svojo-njihovo pesem na znano ljudsko melodijo. Da so obiskovalci imeli občutek, kako izgleda Jožetova pesem, zapeta na znano melodijo, so pesem Klemnu za 18. rojstni dan najprej zapeli in zaigrali člani ansambla Stop, za konec pa so pesem Veseli Dolgogorčani zapeli še člani folklorne skupine KUD – Trta Dolga Gora.

Jabolko ne pade daleč od drevesa

Ni pa Jože edini, kateremu gredo besede hitro v verze. Tudi njegovi družinski člani včasih napišejo kakšno pesem. Jožetova hčerka Klavdja je tako očetu za rojstni dan napisala svojo pesem z naslovom Hvala, ki jo je tudi tokrat sama prebrala in s tem čustveno obarvala vso dvorano. Jožetu so ob njegovem abrahamu posamezniki napisali pesmi in se tako spomnili otroštva in mladih dni, zato je želel, da se te pesmi, ki so njemu drage, preberejo tudi na Ponikvi ob njegovi predstavitvi knjige. Pesmi so mu napisali prijatelji iz Dolge Gore, svakinja Petra Skale, ki je med drugim tudi povezovala večer, in Jožetova upokojena učiteljica Slava Kovačič, ki ima zanj posebno noto – noto spoštovanja.

Zahvale in druženje

Prireditve se je udeležil tudi sam župan občine Šentjur mag. Marko Diaci, ki je na koncu čestital Kadenšku za trud in izdano pesniško zbirko ter dejal, da je vesel tovrstnih prireditev, ki se dogajajo znotraj občine, saj so pesmi stvari, ki pridejo iz duše in so nekaj najlepšega. Prav tako je spregovorila in se Kadenšku zahvalila direktorica knjižnice Šentjur Tatjana Oset. »Po tako bogatem večeru sploh ne vem, kaj naj dodam. Lahko bi rekla, da je Jože Kadenšek mojster in kovač rime, kajti ljudskega pesnjenja nam manjka in manjka nam prav teh pesmi, ki nas delajo med seboj prijatelje …« Kadenšek se je na koncu zahvalil vsem nastopajočim, prijateljem in vsem zbranim v dvorani. Po koncu kulturnega programa je sledilo druženje ob domačih dobrotah in kozarčku. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Folklorniki iz Šentjurja na pohod

Tjaša Ferlež

Podpisali pogodbo o ureditvi ceste Dolga Gora–Sladka Gora

Tjaša Ferlež

Oktoberfest že obvezen del tradicije

Tjaša Ferlež

Na 37 km dolgo pot skozi tri občine

Tjaša Ferlež

Popoldan posvečen mamam

Tjaša Ferlež

Costo in Gračner pesnila, “da ti gate sleče”

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več