33.8 C
Šentjur pri Celju
17/08/2022
sentjur.net

Prejeli smo:  Evropa ponuja brezplačne tečaje računalništva in jezikov za odrasle 

So vas starši, sodelavci ali prijatelji kdaj prosili, da jim pokažete kaj na računalniku, potem pa ste že pri navodilu, s čim, kam in kako naj kliknejo na spletni brskalnik, izgubili vse potrpljenje? V okviru evropskih projektov so trenutno številni tečaji za odrasle zaposlene brezplačni. Eden takšnih se je pred dnevi končal v Krajevni skupnosti Ponikva. Udeleženci so obiskovali 60-urni tečaj Računalniške pismenosti za odrasle in že pišejo svoja prva elektronska sporočila, ustvarjajo profile na družbenih omrežjih, urejajo finance v eDavkih ipd.

Na Šolskem centru Celje že 3. šolsko leto poteka projekt Pridobivanje kompetenc 2016–2019. Namenjen je starejšim zaposlenim za izboljšanje njihovih znanj, ki jih potrebujejo na trgu dela. Cilj projekta je krepiti računalniške ali jezikovne spretnosti, da bodo le-ti lažje obdržali službe, prehajali med delovnimi mesti in delovali v sodobni družbi.

Udeleženci so poslali svoja prva elektronska sporočila

Tudi na Ponikvi so se nekateri udeleženci letošnjega računalništva s tovrstno tehnologijo srečali sploh prvič – in že po nekaj urah uspešno premagali začetni strah pred tehnologijo. V tedenskih srečanjih so spoznali sestavne dele računalnika, se naučili rokovati z mapami, poslali svoje prvo elektronsko sporočilo, raziskovali družbena omrežja, brskali po spletu, pri tem pa krepili tudi prijateljske vezi.

In odzivi udeležencev?

»V službi uporabljam samo nekaj posebnih računalniških programov, drugega pa ne, zato mi je bil ta tečaj osnovne računalniške pismenosti zelo všeč. Spoznali smo namreč več različnih uporabnih programov. Drugače je, če ti snov podaja izkušen predavatelj, saj so lastni otroci prehitri ali premalo potrpežljivi za nas,« je ob zaključku povedala udeleženka Štefka.  Udeleženci so ob evalvaciji sicer zadovoljno ugotavljali, da jim bodo znanja prišla prav tudi v službi, čeprav so do sedaj menili, da jih tam za opravljanje svojega dela ne potrebujejo.

Informacije o tečajih, ki bodo še na voljo v tem in prihodnjem šolskem letu, najdete na spletni strani http://projekti.sc-celje.si/. (Špela Kumer, foto: Matic Holobar)

Sorodne novice

Diamantna maturantka poklicne mature je Tina Selič

Jure Godler

Odprtje razstave Slomškova Ponikva

Jure Godler

Kea sedaj tudi na Ponikvi

Zoran Borovšak

Ponkovški otroci bolj varno v šolo in domov

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več