7.2 C
Šentjur pri Celju
29/10/2020
sentjur.net

Prejeli smo: Na Kalobju so mlaj postavili na novo lokacijo

Kalobje, 1. 5. 2018 – Prihod meseca maja naznanjajo ponekod že predhodno postavljeni mlaji, vendar na Kalobju velja tradicija postavitve mlaja po starem običaju. Tudi letos smo kot po navadi gasilci nekaj dni prej posekali smreko in jo pripeljali na bližnji travnik. Pozno popoldan, na predvečer praznovanja, pa smo se gasilci, gasilke in krajani zbrali v večjem številu in kljub kljubovanju močnega vetra varno še ročno postavili mlaj, ki se letos ponosno bohoti na južni strani Kalobja in dobrovoljno pozdravlja vsakogar, ki prispe v lani prenovljeni kraj.

Sledilo je kratko druženje v prostorih gasilskega doma, nato smo se  odločili postaviti gasilsko stražo in kljub vetru prižgati pripravljeni kres. Kresovanje je potekalo v veselem vzdušju praznika in druženja s pogledi na okoliško zagorele kresove. Vseskozi pa so zaradi vetra budna očesa gasilcev vestno varovala ogenj. Ob kresu smo vztrajali vse do pogorele grmade oz. izteka zadnjega aprilskega dne.

Naslednje jutro, na praznik dela, nas je krajane Kalobja ob zelo zgodnji 4.30 uri pozdravila šentjurska  godba na pihala s prvo budnico pri gasilskem domu. Zaradi zelo zgodnje ure in predhodnega kresovanja je budnico pričakalo veliko število krajanov, bližnji pa so budnico poslušali kar od doma. Orkester je  zaigral dve ali tri skladbe, se okrepčal s prvo jutranjo kavico in se zaradi časovne stiske brž podal naprej.  Zbrani smo se prav tako okrepčali s kavico in pecivom ter kramljali še kakšno uro, nato pa smo se vsi odpravili domov, eni nadaljevat spanje, spet drugi za delom in v priprave na že tradicionalni prvomajski pohod. Tako težko pričakovani prazniki so za marsikoga tako prehitro minili in že se je potrebno znova vrniti na ustaljene tire. Otroci v šole, odrasli na delo. (A.B.)

Sorodne novice

Romali k Mariji na Kalobje

Jure Godler

#koronaintervju št. 21 – Dominik Gračner, gledališki igralec

Jure Godler

#koronaintervju št. 11: David Belina, režiser

ViP

Po opravljenem delu v okolici sedaj še v objekt

Jure Godler

Kalobje: Zaradi dima ostal ujet v objektu

Tjaša Ferlež

Poezija od Kalobja do Zlateč

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več