-2.7 C
Šentjur pri Celju
19/01/2022
sentjur.net

Prejeli smo: Prvi maj na Slivniškem jezeru v mehurčku

Gorica pri Slivnici, 1. 5. 2021 – Prvega v mesecu maju praznujemo praznik dela, praznik delavcev, boj za delavske pravice, praznik preteklih generacij. Nostalgično se spominjamo kresovanj na večer pred 1. majem, ko smo se zbirali pred praznikom dela. Rajanje pozno v noč ob kresu, druženje vseh generacij. Marsikdo je počakal do jutra, ko nas je prebudila budnica godbe na pihala, prvi pohodniki pa so se že odpravljali na pohode oziroma vsak na svojo priljubljeno planinsko ali pohodniško pot.

Tudi na Slivniškem jezeru smo se v preteklih letih trudili oživiti prvomajski pohod okoli jezera in obeležiti praznik dela. V aktivnosti so se vključili TD Gorica pri Slivnici, Športno društvo Gorica pri Slivnici, Planinsko društvo Gorica pri Slivnici in OŠ Gorica pri Slivnici. Podprli sta nas KS Gorica pri Slivnici in Občina Šentjur. Žal nas je v lanskem letu presenetil virus, zaradi katerega je bilo popolnoma ustavljeno delovanje društev. V letu 2020 smo se odpovedali vsem aktivnostim z upanjem, da bodo vse težave s poletjem minile. Žal se to ni zgodilo, izvedba prireditev pa je bila praktično neizvedljiva.

Lokal Ramna končno odprt

V spomladanskih dneh so si številni prihajali nabirat moči in sprostitve prav na jezero, ki je v naravnem okolju ponujalo pravo mero varnosti, kljub virusu, ki je pretil. Ljudje so se spraševali, ali se bo končno kaj dogajalo ali se bo kaj odprlo. Nepričakovano se je pred praznikom odprl lokal RAMNA Slivniško jezero, kjer so obiskovalci lahko bili tudi postreženi.

Kljub slabi vremenski napovedi smo se v Turističnem društvu Gorica odločili, da pripravimo prvomajski golaž za obiskovalce na Slivniškem jezeru kot osebni prevzem po higienskih priporočilih za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, kjer je zagotovljen minimalni stik s strankami. Golaž smo pričeli kuhati zgodaj zjutraj, na tradicionalen način v kotlu in na prostem, da je zadišalo po dolini jezera. Kuhar Viki Kolar pa je pridno vrtel kuhalnico, v kotel pa dodajal začimbe, ki so obogatile okus.

V mehurčkih

V jutranjih urah pa so nas s praznično glasbo presenetili domači gasilci, kar nas je dodatno vzpodbudilo k prazničnemu vzdušju. Na drogu so vihrale zastave, parkirišče pa je bilo vse bolj polno. Začeli so se zbirati pohodniki, ki so že tradicionalno prihajali na jezero v preteklih letih. Pričakal jih je član TD Zoran Leskovšek ter jih usmerjal in opozarjal na varno razdaljo ter maske. Kljub temu, da ni šlo za organiziran pohod, so se podali na pot okoli jezera vsak v svojem » mehurčku«, z družino ali prijatelji.

V prijetnem pogovoru smo prepoznali obiskovalce iz Celja, Sl. Bistrice in celo iz Zagorja ob Savi. Kljub temu, da zaradi ukrepov NIJZ nismo mogli izvesti prireditve, kot običajno, so bili obiskovalci veseli pohodniškega golaža. Zaradi znanih razlogov je bila ponudba okrnjena. Prav tako je bilo število pohodnikov vsaj za polovico manjše kot v preteklih letih.

Veseli smo bili, da so se obiskovalci počutili prijetno ob zvokih domače glasbe, ki je tokrat zvenela kar iz zvočnikov. Prisluhnili smo komentarjem in pohvalam, da je bil golaž odličen. Čeprav ni bilo govornika, ki bi lahko pozdravil obiskovalce in jim obljubil boljše čase, je bilo slišati kar nekaj kritike na sprejete ukrepe, delavske pravice, brezposelnost, zapiranje delovnih mest in še bi se dalo naštevati … K dobremu vzdušju pa je prispevalo tudi vreme, saj je bilo prijetno toplo in sončno. (Dušan Polenšek, predsednik TD Gorica pri Slivnici)

Sorodne novice

Čarovnice vnovič obletavale Slivniško jezero

ViP

Po korona pavzi, ponovno na pohod

Tjaša Ferlež

Ob Kocenovi soboti po »Poti treh ponkovških mož«

Tjaša Ferlež

Poletje zašpilili s hladno deželo

ViP

Po poti razbojnika Guzeja na Prevorju

Tjaša Ferlež

“Slomškovi častilci” z lučkami na pohod

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več