14.7 C
Šentjur pri Celju
22/05/2024
sentjur.net

Dr. Asta Vrečko ostaja slavnostna govornica na šentjurski kulturni proslavi

Šentjur, 3. 2. 2023 – Praznovanje Prešernovega dne – slovenskega kulturnega praznika – praviloma že vrsto let pripravljata JSKD OI Šentjur in Zveza kulturnih društev Šentjur v sodelovanju z Občino Šentjur. Prva dva organizatorja pripravljata kulturni del prireditve, slavnostnega govorca pa vsako leto predlaga Občina Šentjur. Letošnja izbira je bila dokaj preprosta, saj so za slavnostno govornico povabili ministrico za kulturo dr. Asto Vrečko, ki je po rodu Šentjurčanka.

Danes pa je v uredništvo sentjur.neta priromalo pismo, namenjeno županu Občine Šentjur mag. Marku Diaciju, spodaj predsednice OO SDS Šentjur Jelke Godec in predsednika OO NSi Šentjur dr. Roberta Maruše, s katerim sta izrazila nestrinjanje z izborom slavnostne govornice dr. Aste Vrečko, kot slavnostne govorne na šentjurski kulturni prireditvi. Ministrica je bila pobudnica ustanovitve novega Javnega zavoda Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije in s tem bi združila že obstoječa Muzej novejše zgodovine Slovenije in Muzej slovenske osamosvojitve pod eno okrilje. Stranka NSi Krščanski demokrati so hoteli v parlamentu vložiti interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, danes pa so sporočili, da niso zbrali dovolj velike podpore za to.

Slavnostna govornica ostaja

Pod podobnim pritiskom se je pred dnevi znašla tudi županja Olga Vrankar Občine Lukovica, ki je pritiskom podlegla in odpovedala povabilo ministrici, ki bi prav tako morala nastopiti na njihovi prireditvi ob kulturnem prazniku.

V odgovoru na pismo je župan Diaci poudaril, da je prisotnost na šentjurski kulturni prireditvi ministrica potrdila že v začetku decembra. Da so slavnostni govorniki skrbno izbrani ljudje, ki so povezani z bogato kulturno ustvarjalnostjo v naši občini na različne načine. Aktualna ministrica za kulturo bo počastila domače kulturne ustvarjalce, katerim je prireditev pravzaprav namenjena, saj se na tej prireditvi tudi podeljujejo priznanja Sveta Območne izpostave JSKD Šentjur za kulturne dosežke.

“Občina Šentjur kot neodvisna entiteta s pristojnostmi in predpisi v okviru lokalne samouprave ni sodelovala pri ustanavljanju Muzeja slovenske osamosvojitve ali pri spreminjanju statusa tega javnega zavoda niti ni bila pozvana, da o tem izreka mnenje. Zato nima razloga za problematizacijo kulturne ministrice v vlogi osrednje slavnostne govornice na občinski kulturni prireditvi,” so zapisali v odgovoru na pismo Jelke Godec in Roberta Maruše. (Jure Godler)

Vabilo na osednjo kulturno prireditev 5. 2. 2023 ob 19. uri

Sorodne novice

V rokerskem vzdušju podelili priznanja kulturnikom

Jure Godler

Šentjurčanki med najbolj uspešnimi politiki septembra

ViP

Kelti so že četrtič zavzeli Rifnik

Jure Godler

Asta Vrečko nova vodja Levice

ViP

Štajerski val v rojstnem kraju proslavil 70 let

ViP

Uspešni kulturniki v senci pričakovanja slavnostnega govora

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več