6.3 C
Šentjur pri Celju
22/03/2023
sentjur.net

Preučevali življenje Josipa Ipavca in ga upodobili s pop artom

Celje, 26. 3. 2021 – V petek so v Celju podelili nagrade dijakom, ki so sodelovali v likovnem projektu Pop art Josip, v okviru katerega so mladi v duhu pop arta ustvarjali izvirne in duhovite podobe skladatelja dr. Josipa Ipavca. Prvo nagrado za upodobitev umetnika, ki mu je ob 100-letnici njegove smrti posvečeno letošnje leto, si je prislužila Nika Drovenik. Avtorica je na plakatu z besedami in znaki ponazorila eno od Ipavčevih skladb Imel sem ljubi dve. Pet enakovrednih nagrad so prejeli Oliver Radosavljevič Kovač, Patricija Mlakar, Samanta Šalamon, Hana Rojnik ter v soavtorstvu Tjaša Gregorin in Tilen Sotlar. Nagrajena dela in še nekaj drugih izbranih skladateljevih podob na plakatih bodo do 15. aprila 2021 na ogled na razstavni kocki na Svetinovem vrtu v Šentjurju in na Krekovem trgu v Celju, kjer je potekala tudi današnja slovesnost.

S pop artom do mladih

Projekt so zasnovali v Območni izpostavi Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Šentjur (OI JSKD), kjer si v več kot dvajsetih letih delovanja vseskozi prizadevajo skladateljsko družino Ipavcev, ki izvira iz njihovega kraja, približati tudi mlajšemu občinstvu. K sodelovanju so povabili Petra Arliča, profesorja na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije na Šolskem centru Celje, ki se je na pobudo z veseljem odzval.

»Z likovnim projektom Pop art Josip smo želeli skladatelja dr. Josipa Ipavca in njegovo glasbo približati mladim, saj klasična in zborovska glasba nista del današnje popularne kulture. Nad odzivom dijakov smo bili prijetno presenečeni, saj so ti v želji, da bi skladatelja in njegovo delo čim bolj izvirno predstavili, poslušali njegovo glasbo in preučevali njegovo življenje,« je povedal Arlič, mentor projekta Pop art Josip

S projektom so dijake spodbudili, da preučijo Ipavčevo življenje in delo ter ga na plakatu s pomočjo računalniške grafike upodobijo v slogu pop arta. »Sodelovali so dijaki dveh tretjih letnikov smeri medijski tehnik, ki imajo že dovolj znanja in so samostojni pri delu z ustreznimi programskimi orodji. K delu jih je dodatno motiviralo tudi dejstvo, da bodo njihovi izdelki predstavljeni na razstavi,« je dodal Peter Arlič. Dijaki so se poleg tehnične izvedbe temeljito posvetili tudi vsebini. Nastali so zanimivi, duhoviti in pronicljivi izdelki, ki predstavljajo Ipavca kot umetnika in kot zdravnika, ker so ustvarjali v grafični tehniki in slogu pop art, pa so plakati izjemno barviti.

Umetnost na ulici

»Ker je pop art predvsem sporočilna umetnost, ki najbolje funkcionira na ulici, so dela s projekta Pop art Josip razstavljena na naši novi razstavni kocki na Svetinovem vrtu v Šentjurju. Nastala dela pa smo na razstavi želeli predstaviti tudi Celjanom in tako spomin na dr. Josipa Ipavca obuditi v mestu, kjer je Josip obiskoval višjo gimnazijo in orglal pri šolskih mašah. V Celju je spoznal tudi baritonista dr. Leona Lüleka, ki je njegove samospeve ponesel v svet,« je povedala Anita Koleša, vodja OI JSKD Šentjur.

Projekt Pop art Josip je nastal v sodelovanju OI JSKD Šentjur, Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije na Šolskem centru Celje, Muzejem novejše zgodovine Celje in Mestne občine Celje. (MOC, foto: Nuša Ofentavšek)

Sorodne novice

Koncert v spomin na prof. Edija Goršiča

Jure Godler

Kar 32 ekip se je pomerilo na tekmovanju v Celju

Tjaša Ferlež

Zborovski BUM iz 400 mladih grl

ViP

“Žlehtne”, žlahtne babe navdušile na etno koncertu

Jure Godler

Dočakali prvo opero na šentjurskem odru

Jure Godler

S kulturne pip’ce teklo od klasike do Avsenikov

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več