-5.5 C
Šentjur pri Celju
06/02/2023
sentjur.net

Prijateljstvo Šentjurja in Neu Anspacha v luči obletnice diplomatskih stikov med državama

Šentjur, 14. januar 2022 – Republika Slovenija v zadnjem obdobju obeležuje številne obletnice pomembnih pred in poosamosvojitvenih dogodkov. Med pomembne prelomnice sodi tudi mednarodno priznanje. 15. januarja mineva 30 let diplomatskih stikov med Slovenijo in Nemčijo, več kot polovico tega obdobja pa Občina Šentjur že gradi sodelovanje z nemškim Neu Anspachom.

Za mlado Republiko Slovenijo je bilo mendarodno priznanje izjemnega pomena, ravno Nemčija pa je bila prva med državami Evropske skupnosti, ki je storila ta korak, tudi zato državi povezuje močno gospodarsko in siceršnje sodelovanje, ki se je nagradilo še z vstopom Republike Slovenije v EU. Obe veleposlaništvi, nemško v Sloveniji in slovensko v Nemčiji, pa po 30-letnici diplomatskih stikov na ravni držav, poudarjata izjemen pomen povezav na lokalni ravni. Vse te medkulturne, turistične, športne in druge povezave bogatijo in nadgrajujejo bilateralno sodelovanje držav. “Čezmejno sodelovanje občin in mest lahko prav tako pomembno prispeva k bogatim nemško-slovenskim odnosom kot neposreden stik med vladama v glavnih mestih,” sta v pismu županu mag. Marku Diaciju, v katerem pozdravljata povezavo Šentjur – Neu Anspach, med drugim zapisala veleposlanika Franc But in Adrian Pollmann.

Spomnimo, da sta Občina Šentjur in Neu Anspach sporazum o sodelovanju podpisala že v letu 2006, ravno v Šentjurju in s tem okrepila mednarodno sodelovanje. Pred tem se je namreč naša občina povezala s francoskim Saint Florent Sur Cherom, ki je že od prej gojil dolgoletne stike z Neu Anspachom. Vse od tedaj so se vsako leto odvijala izjemno dinamična srečanja vseh treh omenjenih mest v vseh treh državah – vsako leto v drugi. Tudi Šentjur je gostil več takšnih srečanj. Poleg medkulturnih stikov so se stkali tudi zelo osebni odnosi in prijateljstva, saj so v duhu gostoljubja družine gostile drug drugega na svojih domovih. Srečanja so bila družabne in povezovalne, tudi izobraževalne narave, veliko pa je bilo narejenega tudi v smeri turistične promocije, saj so gostiteljski kraji za vsako pripravili širše zasnovani program, v katerega so vključili spoznavanje širšega območja, znamenitosti in zanimivosti. Tradicijo skupin iz treh držav so nadgradili mladi, ki so preko programov mladinskega sodelovanja vzpostavili svoje izmenjave.

Zadnje takšne srečanje se je odvilo leta 2019 ravno v Neu Anspachu in bi se zagotovo odvilo po planu tudi v maju 2020, če ne bi vmes drastično posegla pandemija COVID 19. Žal nam koronavirus že dve leti kroji življenja, zaradi česar je odpadlo tudi v 2021. Vsekakor pa volja in želja nista nič manjši, saj nas tako z Neu Anspachom kot Saint Florent Sur Cherom povezujejo močne dolgoletne vezi in ko bodo razmere omogočale, bomo ponovno organizirali skupna druženja. V čast 15. januarja in 30-letnice slovensko-nemških diplomatskih odnosov pa se z veseljem spominjamo dosedanjega povezovanja z nemškim Neu Anspachom ter dejstva, da smo v 15 letih zgradili trdno medkulturno prijateljstvo.

Foto: Ob 30-letnici slovensko-nemških diplomatskih odnosov; pri obeležju mednarodnemu sodelovanju Občine Šentjur direktor OU Jože Palčnik, predsednik komisije za mednarodno sodelovanje Robert Gajšek in župan mag. Marko Diaci. (Občina Šentjur, foto: Marko Oblak)

Sorodne novice

Lahko Šentjur ostane brez 24-urne nujne medicinske pomoči?

ViP

V Šentjurju imamo kar 1.434 praznih stanovanj?!

Jure Godler

V Šentjurju 214 novih okužb, v Dobju največji porast v regiji

ViP

Epidemiološke številke tudi v naših krajih strmo navzgor

ViP

Dobje med najmanj precepljenimi občinami

ViP

Najboljša javna stranišča v Krškem in na Ptuju. Kako je v Šentjurju?

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več