8 C
Šentjur pri Celju
26/09/2020
sentjur.net

Pripravljeni so na novo plužno sezono

Stopče, 8. 11. 2018 – Podjetje VOC Celje izvaja koncesijsko službo letnega in zimskega vzdrževanja državnih cest v Celjski in Koroški regiji. Od 15. novembra pa do 15. marca naslednje leto bodo skrbeli za 2012 kilometrov državnih in lokalnih cest. Na zimske razmere bo v pripravljenosti 312 zaposlenih in 143 plužnih enot, razporejenih v 11 cestnovzdrževalnih bazah. V ta namen imajo pripravljenih 12.000 ton posipnega peska, 10.000 ton soli in 30.000 litrov magnezijevega klorida za moker posip cest. “V tem letu smo dobiček vlagali v osnovna sredstva podjetja, v nakupe novih plužnih enot, posipalnikov in druge opreme,” je uvodoma povedal direktor VOC Celje Roman Moškotevc. Izpostavil je smotrnost lanskega nakupa stroja za hladno reciklažo, s katerim obnavljajo vozišča. V Sloveniji so štirje takšni recikaltorji, od teh dva novejša, kamor sodi tudi recikaltor VOC-a.

Izpostavil je, da se jim je zmanjšal obseg naročil v okviru koncesije za obnovo cestnih površin, po drugi strani pa so zaradi naložb v okolju prijaznejšo tehnologijo na državnih razpisih pridobili veliko državnih projektov, ki so še lansko leto bili vključeni v koncesijsko pogodbo, ki jo izvajajo. Z zadovoljstvom je tudi izpostavil, da so letos zaključili nekatere projekte, ki so jih začeli izvajati lansko leto – predvsem mostove.

V okviru sedemletne koncesijske pogodbe pa v VOC Celje skrbijo za letno vzdrževanje 1502 kilometrov cest, pozimi pa se jim obseg poveča še za zimsko vzdrževanje cest v občinah Celje, Kozje, Štore, Podčetrtek, Šmarje pri Jelšah in Vojnik. “V vozni park smo dodali še štiri nove avtomatske posipalce, pregledniško vozilo in pet snežnih plugov,” je povedal svetovalec direktorja na VOC Celje Bogdan Hočevar. Izpostavil je tudi problem zimske opreme tovornih vozil in vlačilcev in svetoval voznikom, da se v času sneženja izločijo iz prometa.

Poudaril je tudi protokol zimske službe ob začetku sneženja. Takoj ko zapade prvi sneg, začnejo ekipe s posipavanjem cestišča, s pluženjem pa šele, ko zapade 10 cm snega. Če sneženje preneha, se ceste splužijo, tudi če je manj snega na cestišču.

Ekipe pa vendarle tudi pred snegom ne počivajo, temveč v tem času poteka priprava opreme, čiščenje naprav za odvodnjavanje, popravljaje markacijskih oznak ob cestiščih in druga dela, pa je izpostavil novi vodja vzdrževanja na VOC Celje, Damjan Maček. (Jure Godler)

Sorodne novice

Roman Moškotevc prepustil direktorstvo VOC Celje

Jure Godler

Taekwon-do cup Ahac 2019: Delili so brce in udarce

Jure Godler

Kmalu na Rifnik po prenovljeni cesti

Jure Godler

»Postali smo elitne enote v sistemu sil zaščite in reševanja!«

Jure Godler

Hotel Žonta ima novega lastnika

Jure Godler

Damjan Maček bo tudi v tretje vodil KS Prevorje

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več