16.9 C
Šentjur pri Celju
04/08/2020
sentjur.net

Prva Blagovnjada je postala takoj uspešnica

Blagovna, 6. 7. 2019 – Turistično društvo Blagovna je prvič organiziralo medgeneracijsko srečanje z druženjem krajanov in krajank Blagovne. Poimenovali so ga Blagovnjada. S programom so začeli že ob 17. uri, ko je bila vročila še skoraj na vrhuncu, vendar pa ta ni pregnala zelo velikega števila obiskovalcev. “Upamo, da bo Blagovnjada postala tradicionalna lokalna prireditev,” nam je uvodoma svoje želje zaupala predsednica Turističnega društva Blagovna Barbara Kvas Ocvirk. “Ideja se je porodila s strani dveh članic društva, ki sta predlagali, da se na stojnicah predstavijo lokalna društva in krajani, ki se ukvarjajo z kakšnimi dejavnostmi,” je še dodala.

Predstavili so se lokalni podjetniki

Na stojnicah so si lahko obiskovalci ogledali in tudi kupili izdelke podjetnikov in društev:  Renata Bolha s. p. s ponudbo oreščkov in eksotičnega suhega sadja – med njimi tudi slovensko sadje, ki je bilo sušeno v Šentjurju, Pizzerija Diavolo – picerija in pivnica s ponudbo piva, Društvo upokojencev Blagovna je pripravilo stojnico s kruhom in domačimi dobrotami, pri članih Konjeniškega društva Blagovna so obiskovalci lahko salame, krajevna organizacija Rdečega križa je predstavila svoje delovanje in turistično društvo je organiziralo brezplačen golaž. Prav tako se jim je pridružil krajan, ki je obiskovalcem ponujal sladkorno peno, za glasbo je skrbel lokalni DJ Izzy, deklice so otrokom poslikale obraze, čebelarji in čebelar Jernej Andrej so obiskovalcem odprli vrata blagovškega čebelnjaka.

Prireditev so pričeli z otroškimi gledališkimi igrami, pod vodstvom Edith Costo. Mladi igralci so zadnji teden svoje igralske sposobnosti urili na gledaliških delavnicah. Svojo novo znanje na področju gledališke umetnosti so predstavili tudi obiskovalcem dogodka. Costova je mladim igralcem na koncu razdelila tudi priznanja. Nastopila je tudi Folklorna skupina Blagovna, predstavniki Rdečega križa so demonstrirali oživljanje s pomočjo defibrilatorja. Da so se obiskovalci vsaj malo ohladili, so poskrbeli člani PGD Lokarje, ki so organizirali vodne igre. Na koncu so se krajani družili še ob hrani in pijači.

Dober odziv podjetij in krajanov

Organizirali so tudi srečelov z 200 bogatimi nagradami, ki so jih prispevala izključno lokalna podjetja in podjetniki. “S stani dveh lokalnih podjetij je bil zelo dober odziv,” je povedala Kvas Ocvirkova. Prireditev sta finančno podprli tudi KS Blagovna in Občina Šentjur. “Kljub temu, da smo organizirali prireditev prvič, sem z obiskom zelo zadovoljna,” je še povedala organizatorica.

Turistično društvo Blagovna je tudi eno bolj aktivnih turističnih društev pri nas. V letošnjem letu so že organzirali pustovanje s povorko po naselju in pustnim rajanjem, v aprilu so organiziarali izdelavo butaric, izvedli so zelo uspešno čistilno akcijo, ki so se je lotili nekoliko drugače. Preko predstavnikov, ki so v svetu KS Blagovna, so pozvali krajane in jim razdelili vrečke in rokavice sosedom. Zato, ker so pobirali smeti zelo lokalno – v okolici svojih domovanj, je bil posledično odziv zelo dober. Tudi letos so izvedli pohod Žabci korakajo s POŠ Blagovna. Šola je ta dan organizarala športni dan – osrednja tema pohoda pa je bila v sožitju z naravo. Otroci so spoznali ribolov ter lov. Obiskali so kmetijo Fidler, kjer so otrokom predstavili postopek pridelave žita in peke kruha.

(Jure Godler)

Sorodne novice

Miklavž obiskal otroke v cerkvici sv. Rozalije

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več