17.5 C
Šentjur pri Celju
21/07/2024
sentjur.net

Puščavski pesek in nekaj kapelj izzivalo Izziv p(ol)etja

Šentjur, 21. junij 2024 – Prvi vročinski val tega poletja je izzval kar nekaj organizatorjev prireditev. Če je Vokalna skupina 7 de’ci iz Kulturnega društva A Vista, ki vsako leto pripravlja srečanje vokalnih skupin Izziv p(ol)etja, trepetala predvsem pred dežjem, je deveta izvedba dogodka postregla z novim pojavom – mrčem oz. veliko vsebnostjo puščavskega peska.

Ob polagoma znosnejših večernih temperaturah se je na ploščadi pred Ipavčev kulturni center Šentjur znova zbralo lepo število ljubiteljev vokalnega prepevanja. Vrata večeru so seveda odprli domačini, kot dokaz, da imajo vokalne skupine domovinsko pravico tudi na Šentjurskem. Vokalna skupina Jakobčani je znova prepričala s slovenskimi pesmimi, organizatorji pa so jim s šaljivim priznanjem, ki jih vsako leto podelijo glasbenim gostom, pripisali tudi gorenjski vpliv. Njihov umetniški vodja Luke Černe namreč izvorno prihaja z Gorenjske.

Program se je nadaljeval z gostjami s sosednje Občine Laško. Kot so povedale članice vokalne skupine Vodomke, so se s 7 de’ci spoznale na koncertu v Laškem, kjer jih je energija šentjurske deveterice tako prepričala, da so sklenile vrniti obisk. Ta se je po več neuspelih poskusih vendarle zgodil, in to prav na Izzivu p(ol)etja. Predstavile so se z naborom slovenske popularne in Avsenikove glasbe, ki je tudi krojila njihov nedavni letni koncert. Pri zadnji pesmi so deciji tudi pristopili h glasbenim gostjam in zapeli skupaj, zaradi prej omenjenih zavrnitvenih razlogov pa jim podelili tudi plaketo za največ podarjenih košaric.

Osredotočeni na deseti izziv

Čas je s tem nastopil za prireditelje večera. Povezovalka Veronika K. Žajdela je spomnila, da Vokalna skupina 7 de’ci Izziv p(ol)etja pripravlja že devetič, z mislimi, pa da so tudi že pri jubilejni ediciji, ki naj bi postregla s kar nekaj presežki. Tokrat so Ivan Romih, Jure Zdolšek, Miran Šmid, Andrej Koprivc, Milan Dobrotinšek, Zoran Borovšak, Jure Godler, Simon Virtič in umetniški vodja Leon Ašenberger zapeli nekaj “pesmi po naročilu”, ki so nastale za njihov zadnji presežek – koncert ob 10. obletnici. Priredbe so takrat zanje pisali domači aranžerji, predvsem Danijel Berden in Leon Ašenberger.

Sklepni del večera je pripadel vokalnemu sestavu Anoakrousis. Pet zamejskih Slovencev in umetniški vodja Matej Virtič so na ploščadi pred Ipavčevim kulturnim centrom hitro pričarali poletje, ne le zaradi melodičnega tržaškega naglasa. Prav tako nekaj kuštranja možganov, za kar so prejeli plaketo za najbolj zapleteno ime. Repertoar slovenskih in tujih napevov, med katerimi se je znašel celo uglasben recept za chilli con carne, je nežno pozibaval zbrano poslušalstvo še dolgo v večer. Ni jih zmotilo niti nekaj dežnih kapljic, ki so ob koncu večera še malce osvežili topel vstop v poletje. (ViP, foto: Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Tudi na osmem Izzivu p(ol)etja sijalo sonce

Jure Godler

Jakobčani zapeli za 1. april

Jure Godler

Jakobčani peli Goričanom

ViP

Na sedmem Izzivu p(ol)etja še muzikali

Jure Godler

Ponovno so zapolnili ploščad pred IKC

Tjaša Ferlež

Izziv p(ol)etja posvetili domovini

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več