16.9 C
Šentjur pri Celju
03/08/2021
sentjur.net

Resevna: Čas za nov upor delavcev

Šentjur, 1. maj 2019 – Toplo sonce je bilo letos naklonjeno organizatorjem prvomajskega srečanja pri Planinskem domu na Resevni. Lep pomladni dan je povzročil, da so se na šentjurski hrib podali številni pohodniki. Kot se spodobi za prvi maj, ki je praznik dela, so pripravili na vrhu Resevne tudi slavnostni govor, ki ga je povedal kar predsednik planinskega društva Peter Jevšnik. Izpostavil je, da praznik simbolizira družbeni razvoj v smislu priznavanja pravic delavcem in zagotavljanja nekega dostojnega življenja ljudem. Vprašal se je, kje so vsi dosežki “prvega maja” in zakaj se svet razvija, medtem pa se položaj mladih delavcev vrača nazaj v neke druge čase. “Praznik dela je dan upora zatiranih, izkoriščanih delavcev, ki so bili boj proti nehumanim delovnim razmeram,” je povedal Jevšnik.

V bitki za delavske pravice so si delavci pridobili pravice, ki so danes zapisane v Deklaraciji o človekovih pravicah in Evropski sindikalni listini, posledično pa so nam delavci tudi priborili splošno volilno pravico, svobodo govora in socialno varnost. Jevšnik je pozval k novemu uporu, saj delavske pravice postajajo “le mrtve točke na papirju”. Izpostavil je tudi generacije mladih, ki so oropane prihodnosti in socialne varnosti, delajo za minimalno plačo, tretjina upokojencev pa živi pod pragom revščine. “Praznik dela se v takih razmerah zdi kot floskula,” je nadaljeval s kritiko.

Po govoru pa so družbo na Resevni vzeli pod svoje okrilje člani ansambla Petka. Organizatorji so s tradicionalnim prvomajskim golažem poskrbeli, da ni bil nihče od pohodnikov lačen.

(Jure Godler)

Sorodne novice

Na Resevni gasilci obvladali zahteven požar

Jure Godler

“V spravi skušajo uravnotežiti nekaj, česar se uravnotežiti ne da.”

Jure Godler

#koronaintervju št. 8: Iveta Perc, oskrbnica Planinskega doma na Resevni

ViP

Strela zanetila požar na Planinskem domu Resevna

Jure Godler

Potopis: Krvavi pot do slovenstva

Jure Godler

Osvojili so sončno Resevno

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več