-3.6 C
Šentjur pri Celju
30/01/2023
sentjur.net

Roboti okupirali Malgaja

Šentjur, 23. 1. 2016 – Lego. Ko mladi zaslišijo te besede, se spomnijo na dolge ure sestavljanja znamenitih kock, ki obstajajo že od leta 1949. Za njihove starše je spomin nekoliko bolj boleč, saj so verjetno večkrat med nočnim obiskom stranišča stopili na kakšen majhen kos.

Na Osnovni šoli Franja Malgaja se je odvijalo tekmovanje First Lego League. To ni navadno sestavljanje lego kock, ampak pravo robotsko tekmovanje. V tem tekmovanju se pomerijo skupine osnovno- in srednješolcev. Cilj je naučiti robota da premaga različne ovire in izvede različne naloge. Tematika letošnje lige je “poti smeti”. Naloge so ekološko naravnane in poudarjajo pomen ekološkega ravnanja z odpadki.

V skupni seštevek štejejo tudi točke, ki jih tekmovalci dobijo v treh različnih intervjujih. V projektnem intervjuju ekipa predstavi vzporedni projekt, ki si ga izmisli sama. Povezan mora biti z glavno tematiko, vsaka ideja pa je lahko zmagovalna. V intervjuju o vrednotah sodniki ocenjujejo povezanost ekipe in prisotnost vrednot. Najpomembnejše je sodelovanje. V zadnjem intervjuju zagovorijo svojo tehnično podkovanost in ocenjevalcem pojasnijo načine reševanja nekaterih problemov na progi.

Na regijski tekmi na OŠ Franja Malgaja je tekmovalo 15 ekip iz celotne vzhodne Slovenije. Na finalno tekmo, ki bo v Radljah ob Dravi petega marca, so se direktno uvrstile ekipe Black and White iz Celja, Robocarji awesome in GoLegoGo iz Radelj ob Dravi ter domačini Pizza crew iz Osnovne šole Franja Malgaja. Poleg njih imajo možnost uvrstitve v finale še štiri ekipe iz naše regije, ki so trenutno v čakalnici. (Zoran Borovšak)

Sorodne novice

Pizza Crew postali “Naj FLL-face”

Jure Godler

Robotiki državni prvaki

Jure Godler

Robotki zavzeli Hruševec

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več