-0.8 C
Šentjur pri Celju
04/12/2020
sentjur.net

Roman Zalokar: Boril se bom, da se spoštuje pošteno delo

Roman Zalokar prihaja iz Podpeči nad Marofom iz Krajevne skupnosti Planina pri Sevnici. Že 35 let je zapolen kot delavec v proizvodnji v Tajfunu, hkrati pa je tudi kmetovalec na večjem kmetijskem gospodarstvu. Je oster kritik politike, saj meni, da načrti državnega vodenja od leta 1990 dalje ne gredo po planu. Je član Štajerske varde. Njegove ponavadi ostre zahteve se širijo tudi po socialnih omrežjih.

Ste oster kritik državne politike, ki po vašem ne gre v smeri obljubljenega.

Leta 1990 sem bil star 23 let in se dobro spomnim obljub takratnega vodstva Republike Slovenije. Če bi lahko zavrtel čas nazaj in bi se še enkrat lahko postavili v tisti čas, bi bilo potrebno kompletno vodstvo države lustrirati (Lustracija je preverjanje nekdanjih pripadnikov komunističnega političnega sistema z namenom njihove odstranitve z aktualnih vodilnih položajev v politiki, javnih službah. Vir: Slovar tujk). Zaradi tega, ker so nas v vseh teh 30-tih letih od osamosvojitve samo grobo izkoristili in nas prevarali. Zato sem večni kritik te politike. Bil sem tudi član nekaj strank in s tem sem si pridobival izkušnje.

Obljubljali so nam Švico, pristali smo pa kje …?

Mi smo res pristali v »švici« (v potu o. p.), ne v Švici. Politika nas je v tem času obubožala in prevarala. Predsednik Milan Kučan je takrat rekel, da so nocoj dovoljene sanje … Bilo je kar nekaj takih, ki so oropali državo in te obljubljene sanje še danes živijo.

Navaden narod, ki trdo dela, ni kriv za takšno stanje.

Ta kriminal se je valil z vrha navzdol, tudi do občinskih meja. »Država, ki nima lastne proizvodnje sladkorja, je grenka država.«

Tudi podjetje Tajfun, kjer delam, so skušali uničiti. Od 1987 do 1994 smo imeli v Tajfunu prisilno upravo. V podjetje so prišli najzgodnejši tajkuni. V sedmih letih jim je Tajfun do neke mere uspelo podjarmiti in pokrasti lastnino, ki jo je družba z idejo spoštovanega Jožeta Špana imela. V Tajfunu smo v primerjavi z Železarno Štore imeli nekajkrat nižjo povprečno plačo. Takrat je bilo samo vprašanje dni, da bi firma padla. Zato smo skupaj ustavili proizvodnjo in dosegli višje plače. Ko je stekel denacionalizacijski postopek, je k sreči bilo podjetje vrnjeno gospodu Španu – v roke tistega, ki zna upravljati s premoženjem in ne tajkunom. Podjetje se je potem znova postavilo na noge, mnoga pa se niso.

V življenju trdo delam, spoštujem slovenski jezik in se bom do konca boril, da se spoštuje pošteno delo.

Stečaji nekoč uspešnih podjetij so bili vsem na očeh, vršila so se množična prisvajanja podjetij, lastninjenje … Zakaj organi pregona in sodišča niso ukrepala?

Kratek odgovor – zaradi tega, ker so vsi povezani čisto s političnega vrha. Pravimo, da imamo tretjo vejo oblasti, ki je neodvisno sodstvo. To ni res! Trdno so pod vplivom politke. Ko se iz mandata v mandat zamenjajo politiki, se tudi miselnost sodstva do neke mere spremeni. Če imaš sodstvo na svoji strani, si zmagal, in to politiki zagovarjajo. Spomnimo se zloglasnih procesov Tovšakove, Zidarja, Černigoja in še koga. Prestajajo mile kazni, medtem pa so navadnemu narodu kršene pravice – recimo za mali dolg se proda celo stanovanjski objekt, v katerem dolžnik biva.

Število brezposelnih je preko 100.000. Kako bi znova zagnali gospodarstvo? Kako Slovenijo spraviti v čas rasti in zdravega teka?

Pri nas imamo zelo sposobno mladino, visoko izobraženo in željno dela, ne dobi pa zaposlitve. Politika v vsem tem času ni čutila recesije. Med politiki ni brezposlenosti. Brezposlenost je samo med tistimi, ki nimajo vez in poznanstev ter stricev iz ozadja, ki bi jim obljubljali delovno mesto. Meni nihče ne more vzeti znanja in volje do dela.

Tudi socialna podpora je pri nas zgrešena. Do te naj bodo upravičeni le tisti, ki so psihofizično delovno nezmožni in so dnevno odvisni od tuje pomoči. Nihče drug v mojih očeh ni upravičen do socialne podpore. Razlika med sredstvi, ki jih prejemajo tisti z najnižjimi plačami in tisti na socialni podpori, je čisto majhna. Ljudem ustreza luksus, vendar moraš najprej državi nekaj dati in šele potem od nje zahtevati.

Slovenija je bila po II. svetovni vojni gospodarsko tako razvita kot sosednja Avstrija. Avstrici so znali »pošlihtat« z boljševiki, pri nas pa te volje ni bilo. Zato še enkrat poudarjam, da bi bila pri nas nujno potrebna lustracija. Dokler pa tega ne bomo dosegli, bo naše gospodarstvo le padalo.

Ste se zato odločili, da se politično izpostavite, da se pridružite Zedinjeni Sloveniji, stranki Andreja Šiška in tudi Vardi?

Najprej moram narediti mejnik med vardo in politiko. Edina povezava je Andrej Šiško, ki je predsednik Zedinjene Slovenije in tudi ustanovitelj Štajerske varde, ki je postala kasneje Vseslovenska varda. Priznam, bil sem na prvem postroju Štajerske varde 1. 9. 2018.

Vardi sem se pridružil zaradi želje, da je nekatere stvari potrebno nujno spremeniti v Sloveniji.

Zato se tudi politično udejstvujem in skušam narodu dopovedati stvari. Kar se tiče varde, sem se prostovoljni civilni iniciativi pridružil zaradi tega, ker je potrebna domovinska varnost. Ustava RS narekuje, da je vsak državljan upravičen in je dolžan poskrbeti za samoobrambo. Zaradi ilegalnih migrantov, ki prihajajo v Slovenijo, je bilo potrebno nekaj storiti, saj celo predsednik Borut Pahor pravi, kako je naša vojska neučinkovita. To, kar se dogaja z ilegalnimi migracijami, je invazija na socialne transferje.

Ste že kot Vard patruljirali ob meji?

Vardi patruljiramo ob meji in opozarjamo policijo, kaj se dogaja. Razen nekaj kilometrov meje od Pirana do Lendave sem celotno prehodil ali se peljal z avtomobilom. Lahko trdim, da našo južno mejo poznam skoraj v celoti.

Ste imeli kakšne izkušnje z migranti?

Jaz osebno ne. Pač pa so se z njimi srečevali moji somišljeniki, ki bolj pogosto patruljirajo ob meji. Nedavno so jih srečali v bližini Ilirske Bistrice. Vardi so opazili skupino migrantov in jih predali policiji. Policija ima pristojnost ukrepati glede tega. Zavedati se moramo, da ne pozanmo nravi teh ljudi. Prehodijo ali se pripeljejo s tihotapci, nekaj tisoč kilometrov, da pridejo na mejo obljubljene dežele. Zelo je potrebno biti previden in poučen, kako ravnati v teh primerih. Ti ljudje hodijo po vojaških pravilih z najsodobnejšimi mobilnimi aparati. So to begunci? Begunci prihajajo z vojnih območij, to so pa migranti, ki prihajajo iz držav, kjer ni vojne. Migranti za sabo puščajo smrdečo nesnago.

Statistika migrantskih prehodov je v zadnjem času potihnila. Mediji ne pišejo več o tem. Koliko je res teh prehodov meje?

Sam nimam teh podatkov, vem samo to, kar se pogovarjajo moji somišljeniki vardi. Tihotapci migrantov imajo ustaljene poti. Ena od teh je tudi zloglasni prehod pri Metliki.

Mimo mejne zapornice slovensko-hrvaške meje je celo asfaltiran obvoz.

Politika izkorišča pandemijo koronavirusa, da prikriva to sramoto ilegalnih prehodov. Vardi imamo o tem mnogo podatkov, se jih trudimo objavljati, vendar se nad našimi objavami na Facebooku izvaja cenzura.

Zakaj je varda trn v peti politiki?

Zato, ker se bojijo grenke resnice. Po Sloveniji imamo pet vard, ki jih imenujemo Vseslovenska varda. Trn v peti politiki smo zato, ker govorimo resnico in narodu odpiramo oči. Andrej Šiško je presedel osem mesecev v zaporu zaradi domnevnega rušenja oblasti Marjana Šarca. Politiki niso nikoli ničesar krivi in nikoli niso nič narobe naredili.

Boste znova poskusili na naslednjih volitvah priti v parlament? Je to sploh še opcija? Je tam kaj več možnost karkoli spremeniti?

Na minulih parlamentarnih volitvah sem skupaj z Zedinjeno Slovenijo skušal biti izvoljen v parlament. Vstop v politko brez nekoga, ki ti drži »štango«, je nemogoče. Zaradi tega, ker je že vse naprej dogovorjeno. Ne vem, če je sploh še smisel karkoli delati v tej državi, dokler ne bo narod vzel stvar v svoje roke in ponovno vzpostavimo vladavino ljudstva. Tako piše tudi v ustavi.

Ampak narod je razdeljen, kot še nikoli ni bil, in takšna situacija je idelana za vladanje? Kako naj torej narod vzpostavi vladavino ljudstva?

To drži. Grški rek pravi, deli in vladaj. To naši politiki delajo. Vse je že naprej dogovorjeno. Tistih, ki drugače mislijo, je malo. Leta 1990 je bil narod željan sprememb in vzbudili so nam upanje, da bomo na boljšem, kot smo bili. Danes vidimo, da je bila to le prevara. Šele ko bomo to staro garnituro politikov lustrirali, šele takrat bomo dobili drugačne – boljše rezultate. V teh tridesetih letih smo prišli tako daleč, da se visoko izobražena mladina izseljuje iz Slovenije, kar je želja naše politike. Nekoč so rekli: »Špice poreži, butastemu narodu pa je lahko vladati.« To vseskozi delajo. Ljudje pa jamrajo, kako se nič ne da in se nočejo ukvarjati s politiko. Za konec pa naj dodam, da ne iščem pet minut slave, ampak vse to počnem za Slovenijo in za Slovence.

Osti jarej in hvala za pogovor.

Osti jarej.

Sorodne novice

Šentjurjevo 2018: Obsijan sejem privabil množico in strankarske veljake   

ViP

Kdo bo šentjurski poslanec?

Zoran Borovšak
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več