18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Šentjurjevo 2018: Obsijan sejem privabil množico in strankarske veljake   

Šentjur, 21. aprila 2018 – Vsakoletni vrhunec dogajanja v sklopu Šentjurjevega – sejem – je tudi letos svoj status več kot opravičil. Že kmalu po osmi uri, ko se je dogajanje uradno pričelo, so obiskovalci začeli polniti Zgornji trg. Na polnih stojnicah se je našlo marsikaj: vse od domačih dobrot, ročnih izdelkov, pletenin, čebelarskih izdelkov, piva in jedače, bančnih storitev ter kakopak uvoženih drobnarij. Med obiskovalce, ki so se proti poldnevu vse bolj množili, so se pomešali tudi Guzaja iščoči miličniki ter vozniki starodobnih koles iz kluba Večno mladi, za okrepčilo pa so na Razvojni agenciji Kozjansko med prišleke delili »kraherl« – malinovec z mineralno vodo, priljubljeno pijačo v času Gustava Ipavca. Vanj se je kot moderator odlično prelevil Luka Žerjav. Na svoj račun so tudi letos prišli tudi najmlajši obiskovalci. Na vrtu Ipavčeve hiše so zanje namreč pripravili predstavo Grajska skrivnost.

Veliko zanimanja je letošnje Šentjurjevo zbudilo tudi med političnimi strankami, saj smo med obiskovalci s svojimi lokalnimi predstavniki lahko opazili kar nekaj vidnih akterjev slovenskega (ne)parlamentarnega prostora. Med njimi vodjo Slovenske ljudske stranke Marka Zidanška, predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janšo, vodjo Liste Andreja Čuša in Zelenih Slovenije Andreja Čuša, predsednika Zedinjene Slovenije Andreja Šiška in predsednika vlade RS v odstopu dr. Mira Cerarja. Z bolj ali manj gromko pričujočnostjo so le-ti morda vzbudili pomislek o potrebnosti tovrstnih političnih nastopov na takšnih prireditvah. Omenimo naj le, da organizatorji obisku strankarskih veljakov pretirane pozornosti niso namenili.

Z zlato kuhalnico bodo kuhali v KS Šentjur – Rifnik

Eden opaznejših spremljevalnih dogodkov sejma je tudi tradicionalno kuhanje Šentjurjeve kisle župe. Letos so priložnost, da se v vihtenju kuhalnic izkažejo, dobile krajevne skupnosti Občine Šentjur. Osmerica le-teh se je vabilu odzvala in že od devete ure po premišljenih in krajevno dodelanih receptih razvajala z odličnimi vonjavami. Osebno so pripravo žup spremljali tudi člani komisije pod vodstvom Mihaela Bučarja. S samo urejenostjo delovnega prostora in organizacijo so namreč ekipe pridobivale točke. Najpomembnejše, postrežba in okus, pa sta prišla na vrsto okoli poldneva. Ekipe so druga za drugo pred komisijo z domišljenimi pogrinjki prinašale svoje kisle župe. Tretje mesto je na koncu zasedla ekipa KS Vrbno – Podgrad, na drugo mesto je kisla župa ponesla Mestno skupnost Šentjur, najbolj pa je komisiji teknila kisla župa KS Šentjur – Rifnik, člani katere so iz rok župana mag. Marka Diacija prejeli zlato kuhalnico. (ViP)

Sorodne novice

Starodobniki z vsakim letom v boljši formi

Tjaša Ferlež

Šentjurjevo otvorili s postavitvijo mlaja

Jure Godler

Pogovor o Sloveniji v duhu knjižnih uspešnic

Jure Godler

Bučn’ce prvič pod kostanji v Zgornjem trgu

Jure Godler

KUL bazar je bil kul

Jure Godler

Kljub dežju, je zadišalo po Šentjurski kisli juhi

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več