1.4 C
Šentjur pri Celju
22/04/2024
sentjur.net

S plesom obudili čare in skrivnosti orienta

Šentjur, 30. 8. 2021 – Orientalski ples je eden najbolj priljubljenih plesov za ženske po vsem svetu. Korenine plesa segajo  daleč v zgodovino in združuje kulturo, tradicijo in umetnost. Zanj značilni so gibi medenice, bokov, ramen, rok, prsnega koša in glave. Zravnanost in dostojanstvo sta azijskega porekla, gibi rok in dlani so indijsko izročilo, gibčnost hrbtenice pa je iz turške tradicije. Zahodnjaški element so pahljače in tančica,” je uvodoma predstavila ples moderatorka Tatjana Koštomaj. Zaradi aktualnih ukrepov in omejitev so se organizatorji Skrivnostnega orienta Deplo s.p. z Nino Ploštajner, da dogodek Šentjurskega poletja posnamejo in ga tako približajo varno občinstvu.

Na spletnem dogodku je nastopilo 13 plesnih skupin, ki gojijo orientalski ples. Tako tistih najmlajših, kot tistih zrelih deklet, ki so svvobodo gibanja našle v njem. Nastopajoči pa so v Šentjur prišli iz Velenja, Maribora, Celja, seveda pa so se predstavile tudi domačinke.

Sahar

Šentjurčanke plešejo pod imenom Sahar, kar pomeni čarobnost oz. nekaj čarobnega, med njimi pa poleg mentorice Nine Ploštajner najdemo kar nekaj znanih obrazov – zaplesale so Urška, Nena, Zdenka, Milojka, Jožica, Marina in Judita. “So res vztrajne in vedoželjne, vedno pripravljene za nekaj novega in seveda vedno dobre volje za pestro in včasih zelo zabavno učenje orientalskih plesov,” njihov nastop pohvali mentorica. Čar in čarobnost pa so pokazale z modernim ciganskim plesom na glasbo “Od Ebra do Dunava”.Pesem pripoveduje o zabavi, plesu, vrtenju oblek in petju.

Skrivnosti orientalskega plesa pa je razkrila tudi mentorica sama v samostojnem nastopu flamenka Flamenko Oriental. Na rockovske ritme pa se ji je na odru Ipavčevega vrta, kjer so večino plesov tudi posneli pridružila še mlada plesalka Karin Ploštajner. Za snemanje in obdelavo video posnetkov je poskrbel Daniel Berden. Končni izdelek Skrivnosti orienta pa si lahko ogledate na tej povezavi. (Jure Godler)

Sorodne novice

Vražički s plesom obeležili 20-letnico delovanja

Jure Godler

Čar orienta z dežja pod kap

Jure Godler

Prijateljstvo brez meja – Erasmus + projekt Discover and Create

Jure Godler

Šentjursko poletje začeli z orientalskim večerom

Jure Godler

Harlekinovci znova s plesom zaključili leto v Šentjurju

Jure Godler

Folklora 63′ je pripravila koncert za etno sladokusce

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več