19.6 C
Šentjur pri Celju
20/07/2024
sentjur.net

Odkrile tančice skrivnosti Orienta

Šentjur, 9. 6. 2024 – Bližnji vzhod ali Orient je bil vedno zavit v mistiko očem skritega. V geografskem pomenu te besede sodijo sem države Jugozahodne Azije in Egipt, danes pa na tem področju divja vojna v Gazi. Pred tisočletji pa so na tem mestu cvetele prve civilizacije in tam so se rodile religije. Razpostirajo se dežele z bogato kulturno dediščino in raznolikostmi. Še vedno pa so ostalemu svetu zakrite v tančičo skrivnosti. Iz tod izvirajo tudi korenine orientalskega plesa in ena hipotez o nastanku tega pravi, da je šlo v osnovi za regiliozno vrsto plesa, ki naj bi posnemal gibe rojevanja ter naj bi služil kot izraz zahvale ženskam – ustvarjalkam novega življenja.

Orientalski plesi osvobajajo telo in duha. Med plesom se pretakajo energije plesalke iz zemlje do neba in obratno. Ravno to so se trudile pokazati dekleta, ki plešejo pod okriljem Kulturno umetniškega društva Sahar iz Šentjurja, ki so bile tudi organizatorice drugega zaporednega dogodka Šentjurskega poletja. Dan po namočeni uvodni prireditvi Vokalne skupine Glasovir je tokrat vreme zdržalo in dekleta so svoje plesne korake in čare orientalskega plesa predstavile na vrtu Ipavčeve hiše. Saharke vadijo pod mentorstvom Nine Ploštajner, učiteljice orintalskega plesa in koreografinje. V skupini plešejo Urška, Nena, Zdenka, Milojka, Jožica, Marina, Bernarda, Ines in Nina.

Barve, tančice, glasba

Članice KUD Sahar pa so na plesni dogodek povabile tudi svoje prijateljice in prijatelja, ki gojijo isto strast do orientaskih plesov. Tokrat so se jim pridružila dekleta Harema skrivnosti iz Slovenske Bistrice, ki jih prav tako orientalskih plesnih gibov uči Nina Ploštajner. Svoje plesne korake je pokazala tudi Edita Čerče iz Zavoda Ornament, ki je tudi učiteljica orintalskega plesa. Roke si je podala s plesalkami Kulturnega umetniškega društva kreativnih idej Magnolija iz Velenja in Maribora. Skupina Fenix tribe iz Maribora je prikazala ples FCBD (Fat Chance Bellydance), ki združuej folklorne plese Bližnjega vzhoda, severne Afrike, Indije in Španije. Nastopile so tudi tri odlične solistke Anja Oflič (Kaminca), Maša Kolšek (Velenje) in mična Nina Bajzek iz Maribora. Prireditev Skrivnostni Orient je povezovala Tatjana Koštomaj. Za uveturo pa je poskrbel Hervin Jakončič na kitari. (Jure Godler)

Sorodne novice

Čar orienta z dežja pod kap

Jure Godler

Šentjursko poletje začeli z orientalskim večerom

Jure Godler

S plesom obudili čare in skrivnosti orienta

Jure Godler

Pridih Orienta v Zgornjem trgu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več