14.4 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

S Pop artom Josip približali umetnika mladim

Šentjur, 16. 12. 2020 – Leto 2021 bo leto dr. Josipa Ipavca, šentjurskega skladatelja in zdravnika. V Območni izpostavi JSKD Šentjur smo pripravili nabor raznolikih aktivnosti, s katerimi bomo šentjurskega rojaka postavili v središče naše kulturne ustvarjalnosti.

V več kot 20 letih delovanja smo si v skladu vseskozi prizadevali družino Ipavcev predstaviti mlajšemu občinstvu, čeprav skladatelji klasične in zborovske glasbe, ki so živeli pred 100 in več leti, niso del popularne kulture mladih. Kako torej Josipa približati mladim?  Nalogo nam je pomagal rešiti naš someščan Peter Arlič, profesor na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije na Šolskem centru Celje. Peter je bil tudi prvi oblikovalec, ki se je pred več kot 20 leti poglobljeno lotil izdelave likovne in grafične podobe Ipavcev.  Njegovo delo je tudi Ipavčeva plaketa, čudovita steklena ptica, ki jo prejmejo občinski nagrajenci.

Skupaj smo izvedli likovni projekt Pop art Josip z željo pri mladih vzpodbuditi domišljijo za izdelavo plakata v stilu umetnosti pop arta, ki je v osnovi stil grafičnega oblikovanja in mladim zelo blizu. Odzivnost in kreativna ustvarjalnost dijakov dveh tretjih letnikov sta nas prijetno presenetila. Nastalo je 26 zelo povednih, barvitih in duhovitih del. Učenci so raziskovali življenje dr. Josipa Ipavca, kar je najboljši dokaz, da smo na pravi način vzbudili njihovo zanimanje.

Izbrali najboljše

Ker pa v skladu ne težimo zgolj k množični udeležbi v naših programih, ampak vzpodbujamo kakovost, sva se s profesorjem Arličem dogovorila, da naredimo izbor najboljših del. K sodelovanju pri izboru smo povabili  akademskega slikarja Janeza Zalaznika ter vprašali za mnenje še nekaj oblikovalcev mlajše generacije, s katerimi sodelujemo. Izbrali smo 6 avtorjev najbolj zanimivih in likovno dovršenih del: Oliverja Radosavljeviča Kovača, Patricijo Mlaker, Samanto Šalamon, Hano Rojnik in Tjašo Gregorin ter Tilna Sotlarja za skupno avtorsko delo.

Izdelek, ki nam je bil najbolj všeč in združuje lastnosti pop art plakata z enostavno, duhovito in povedno umetniško govorico, nosi ime najbolj poznane zborovske pesmi Josipa Ipavca ‘Imel sem ljubi dve‘ in jo je naredila Nika Drovenik.

Ker je pop art predvsem sporočilna umetnost, ki najbolje funkcionira na ulici, bodo tudi dela projekta Pop art Josip najprej razstavljena na naši novi razstavni kocki na Svetinovem vrtu v Šentjurju, v pomladanskih mesecih pa še na ulicah Celja. Z barvami in duhovito sporočilnostjo plakatov bomo našega Josipa Ipavca na najboljši možni način približali ljudem, mladim ustvarjalcem pa ponudili možnost predstavitve njihovega ustvarjanja. (Anita Koleša)

Sorodne novice

“Žlehtne”, žlahtne babe navdušile na etno koncertu

Jure Godler

Dočakali prvo opero na šentjurskem odru

Jure Godler

S kulturne pip’ce teklo od klasike do Avsenikov

ViP

Preučevali življenje Josipa Ipavca in ga upodobili s pop artom

Jure Godler

Jezerniki ustvarili križišče štirih edinstvenih poti

Jure Godler

S cerkvenega obzidja prekinili kulturni post

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več