18.9 C
Šentjur pri Celju
13/08/2022
sentjur.net

Sedem veličastnih veščin Janija Prgića

Šentjur, 13. 10. 2015 – “Če želiš uspeti, začni živeti nad črto. Kar narediš danes, namreč zmeraj vpliva na to, kaj bo s teboj jutri,” je znani citat Janija Prgića, človeka, ki z svojo filozofijo sproža spremembo organizacijske kulture. Predavatelj je v svojih ranih letih gimnazijo zamenjal za ulico zaradi zdravstvenih težav in slabih šolskih rezultatov. Kot prostovoljec je začel pomagati v zaporu na Dobu. “Medtem ko je mislil, kako pomaga zapornikom, je ugotovil, da so zaporniki pravzaprav pomagali njemu. Takrat se je začela pot iz nenehnega opravičevanja, prelaganja odgovornosti, zanikanja in vdaje, kar so vedenja pod črto, dvigovati nad črto, kjer se je odločil za pozitivne izbire v svojem življenju,” je zapisal na svoji interentni strani. Nadaljeval je s študijem in najprej diplomiral na Pedagoški fakulteti, smer slovenski jezik s  književnostjo, nato pa še na Fakulteti za socialno delo, smer socialno delo z mladimi.

Sodeluje s šolami in podjetji tako v Sloveniji kot v tujini, kjer pomaga timom ter posameznikom pri dvigu kakovosti njihovega življenja in dela. Ob tem ga odlikuje izjemen talent za to, da na svojih delavnicah zelo hitro naveže stik tako z najstniki kot z odraslimi, ne glede na to, ali gre za starše ali direktorje različnih podjetij. Na predvanje v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur je prišel na povabilo Ljudske univerze Šentjur v okviru projekta Mozaik modrosti in izkušenj. Tokrat se je predstavil s svojim novim projektom 7 veličastnih veščin. Zbrane starše in učitelje pa je pozdravila tudi Alja Polenek, v. d. direktorice LUŠ-a. Poslušalcem je predavatelj približal vlogo staršev pri razvijanju otroških sedmih veličin.

Veličastne veščine so:

1. Močno zaznavanje lastnih zmožnosti: »Jaz sem sposoben.«

2. Močno zaznavanje lastne vrednosti v pomembnih odnosih: »Jaz močno prispevam k skupnosti in moj prispevek šteje. Potrebujejo me.«

3. Močno zaznavanje osebne moči in lastnega vpliva nad svojim življenjem: »Lahko vplivam na to, kar se mi zgodi.«

4. Močne veščine oziroma zmožnosti prepoznavanja, sprejemanja in razumevanja lastnih čustev, kar vodi v razvijanje samodiscipline in samonadzora.

5. Močne medosebne veščine, ki omogočajo: sodelovanje z drugimi, razvijanje prijateljstev skozi konstruktivno komunikacijo, sodelovanje, pogajanje, empatijo in aktivno poslušanje.

6. Dobro razvite življenjske veščine. Zmožnost spopadanja z vsakodnevnimi mejami in posledicami lastnega vedenja z odgovornostjo, prilagodljivostjo, fleksibilnostjo in osebno integriteto.

7. Dobro razvite veščine odločanja in presojanja. Imeti modrost oceniti situacijo, upoštevajoč ustrezne vrednote.

Na predavanju, ki je trajalo uro in pol, je izpostavil veliko napak staršev, ki jih dnevno in nezavedajoč se posledic delamo starši. (Jure Godler, vir: www.oscg-info.si)

 

Sorodne novice

Počitniški direndaj na Ljudski univerzi Šentjur

Jure Godler

Mladinski center Šentjur svetuje, kaj početi med počitnicami

Jure Godler

Na Ljudski univerzi Šentjur so se učili v naravi

Jure Godler

Izobraževanje v zrelih letih z Ljudsko univerzo Šentjur

Jure Godler

Praznovanje Dnevov evropske kulturne dediščine v znamenju Josipa Ipavca

Jure Godler

Jesenski cikel izobraževanj na Ljudski univerzi Šentjur

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več