25.3 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Jelka Godec ponovno izvoljena za poslanko

Šentjur, 24. april 2022 – Volišča po državi so zaprla vrata, volilne komisije preštevajo glasove. Volilni okraj Šentjur se je pred štirimi leti veselil kar treh izvoljenih poslancev – Jelke Godec (SDS), Roberta Polnarja (DeSUS, zdaj SNS) in Lidije Ivanuša (SNS, zdaj SDS). Kako bo letos?

Po preštetih 99,89 % glasov sedaj že lahko čestitamo Jelki Godec (SDS) za nov mandat. Zbrala je kar 4.289 glasov, kar je 35,87 % glasov. Danica Polak Gruden (Gibanje Svoboda) je zbrala 3.128 glasov, kar je 26,16 % vseh glasov. Nekdanji poslanec Robert Polnar je zbral 358 glasov ali 2,99 % vseh oddanih glasovnic, skupaj s SNS pa se poslavlja iz poslanskega sedeža. V volilni enoti Celje, volilnem okraju Šentjur, je bilo oddanih 12.048 glasovnic imeli pa smo rekorno 70,56 % volilno udeležbo. Neveljavnih glasovnic je bilo 92.

Periferija za Godčevo

Godčevo in SDS sta zmagala skoraj na vseh voliščih v občini, razen na voliščih v Gasilskem domu Loka pri Žusmu, Gasilskem domu Šentjur, Osnovni šoli Franja Malgaja Šentjur, OŠ Hruševec Šentjur (volišče 1) in sejni dvorani Občine Šentjur. Iz analize teh rezulatov lahko izvlečemo, da je center občine za SDS še vedno nedosegljiv, medtem ko je stranko periferija z izjemo Loke pri Žusmu podprla. Odličen rezultat je Godčeva dosegla tudi na Kalobju, kjer naj bi zrasla tudi nova podružnična šola s telovadnico – kjer je s 158 glasovi, dosegla celo 60,77 % vseh glasov.

Jelka Godec bo zasedla enega izmed 28 sedežev v parlamentu, ki ga je na volitvah dobila SDS. Z veliko razliko pa je s 40 poslanskimi sedeži in 34,37 % številom glasov zmagala Gibanje Svoboda, dr. Roberta Goloba. Če špekuliramo, bo ravno Golob novi mandatar, saj skupaj z SD, ki je v parlament izvolila 7 poslancev, Levico z 5 poslanci in še dvema poslancema narodne skupnosti sestavil novo vlado. Skupaj bi imeli 54 glasov od 90. Jelka Godec pa se bo iz vladne koalicije preselila v opozicijo. Prvič pa v parlamentu tudi ne bo DeSUS, kar je po turbolencah v stranki bilo tudi pričakovano. Prostor pa so izgubile tudi LMŠ – Lista Marjana Šarca, Povežimo Slovenijo (Konkretno-SMC), Stranka Alenke Bratušek in SNS, ki so bile v prejšnem mandatu.

Sorodne novice

Šentjur in Dobje z visoko volilno udeležbo

ViP

Kandidati podpirajo izstop zdravnikov iz javnega sistema plač?

Jure Godler

Kdo se bo boril za poslanska mesta?

ViP

Se župan Leskovšek poslavlja?

ViP

Polnar znova na volitve, a s kom?

ViP

Na čelu slivniške planinske četice še naprej Silvo Užmah

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več