-1.5 C
Šentjur pri Celju
29/11/2020
sentjur.net

Šentjurčani imamo prvo penino

Šentjur, 12. 4. 2019 – Vsako leto na predvečer osrednjega dela Šentjurjevega podelita Vinogradniško društvo Šentjur in Društvo kmetic Mavrica diplome za najbolje ocenjena vina in priznanja za najboljše salame in kruh. Pred podelitvijo pa so organizatorji razglasili županova vina.

Ipavčeva vina

Ipavčeva vina vsako leto izbere neodvisna in praviloma laična komisija, ki jo skliče župan mag. Marko Diaci. Tokrat so v komisiji poleg njega še sodelovali vodja oddelka za gospodarske dejavnosti Mateja Berglez, Ervin Vivoda iz sektorja državnih investicij Ministrstva za okolje in prostor, novi predsedniki svetov krajevnih skupnosti Nataša Seničar (KS Dramlje), Edi Kresnik (KS Dolga Gora), Jure Hladin (KS Planina pri Sevnici) in vinogradnik Edi Krajnc.

“Komisija ni imela težkega dela, saj je bilo vse, kar smo pokusili, izredno dobro in katerokoli vino bi izbrali, ne bi bilo ničesar narobe, saj so bili vsi vzorci vina odlični,” je pohvalil letošnji izbor župan. Vino z imenom Benjamin Ipavec je postal rumeni muškat letnik 2018 Vincenca Martinčiča. Modra frankinja, letnik 2018, vinogradnika Edija Kolarja, je postalo vino z imenom Gustav Ipavec. Vino Josipa Ipavca je postal rumeni muškat – izbor letnik 2018 – vinogradnika Jureta Zdolška.

V nadaljevanju je predsednik Vinogradniškega društva Šentjur Jurij Malovrh podelil priznanja za vse, ki so prinesli vzorce na ocenjevanje. “Vino ne napije človeka, ampak se človek napije sam,” je s šalo začel podeljevanje predsednik društva. Na ocenjevanje je bilo prinesenih 68 vin, kar je precej manj kot druga leta. Vinogradnikom je skupaj z županom podelil kar 37 zlatih in 19 srebrnih priznanj, kar priča, da je kljub nekaj manj vzorcev vina kot ponavadi kvaliteta vin šentjurskih vinogradnikov izredno visoka. “To, da je bilo skoraj za eno tretjino več zlatih kot srebrnih, se v našem društvu še ni zgodilo,” je še dodal Malovrh.

Šentjurska penina

Drugič v vsej zgodovini ocenjevanja vin se je zgodilo, da je kakšno vino dobilo oceno 19. Tokrat je za laški rizling – izbor, letnik 2017 – veliko zlato diplomo ponovno prejel Jure Zdolšek, mladi vinogradnik z Okroga pri Ponikvi. Zdolšek je idejo o nadgradnji vin prenesel še naprej. Letos je prvič na ocenjevanje prinesel prvo šentjursko penino. Za njo je prejel oceno 18,20 in zlato priznanje. V njegovem imenu je priznanja prevzel njegov oče Martin Zdolšek.

Kruh in salame

“Kruh je simbol življenja in Sokrat je izjavil, da sit kruha in odžejan nimaš pravice do vzdevka moder,” je uvodoma povedala povezovalka programa Brigita. Spraševala se je, koliko toplote sonca so morala pšenična zrna sprejeti vase, preden so prišli kombajni. “Tradicija domače peke kruha se pri nas še vedno goji in temu pozornost namenjajo v Društvu kmetic Mavrica,” je še dodala in pozvala Martino Volarič, predsednico društva, da je podelila priznanja za kruh. Kar 21 gospodinj je speklo 26 hlebov kruha, ki so jih prinesli na ocenjevanje. Tričlanska komisija v sestavi Jana Kropec, Elizabeta Paska Selič in Rajko Antlej je ocenila vseh 26 vzorcev kruha, ki je bil po njihovih besedah “izvrsten.” Kvaliteta se iz leta v leto povečuje in od 26 vzorcev kruha je bilo kar 23 ocenjeno z zlatim priznanjem in tri s srebrnim.

Pri ocenjevanju salam je spregovorila Šolinčeva, tehnologinja iz mesno-predelovalnega obrata Laško, in povedala, da je pri ocenjevanju sodelovala petčlanska komisija. “Lahko priznam, da smo se dobro najedli,” se je pošalila. “Vzorci so bili podobno ocenjeni kot lansko leto in bili so izjemno dobri, letos mogoče za en odtenek slabši,” je povedala. Komisija je ocenila deset vzorcev salam in podelili so pet zlatih in pet srebrnih priznanj. Dodala je tudi povabilo ostalim, da se naj opogumijo in salame prinesejo na ocenjevanje, da bo konkurenca večja.

(Jure Godler)

Sorodne novice

Vinogradniki o negi mladega vina

Jure Godler

Kratko, a sladko druženje članic društva kmetic

Tjaša Ferlež

Izbrali so protokolarna Ipavčeva vina

Jure Godler

Letos ocenili nekaj manj vinskih vzorcev

Jure Godler

Članice Društva kmetic Mavrica so se podale na izlet v Celje

Jure Godler

Šentjurske kmečke žene na izletu po Hrvaškem

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več