-5.5 C
Šentjur pri Celju
06/02/2023
sentjur.net

Šentjurjevo začeli z zmajem in mlajem

Šentjur, 23. 4. 2022 – Šentjurjevo je največja turistična prireditev pri nas, ki jo organizira Mestna skupnost Šentjur skupaj s številnimi drugimi, ki organizrajo posamezna dogajanja. Tokrat so se organizatorji zaradi bližine parlamentarnih volitev odločili, da izvedejo Šentjurjevo prvič na dva dni z razmikom 14 dni. Tako so začeli z otrvoritvijo 23. aprila, osrednji del s pohodom, sejmom in z ostalim dogajanjem pa se bo odvil 7. maja. Uradno so sklop dogodkov ob Šentjurjevem začeli z prihodom konjenice in prebadanjem strašnega zmaja.

Največji

Po dveh letih premora se je na otvoritvi zbrala množica gledalcev, ki so opazovali konjenico Kozjanskih furmanov, ki je z Botričnice pripeljala tudi mlaj in skupine postavljalcev mlaja. Po besedah podpredsednika Mestne skupnosti Šentjur Matjaža Kovačiča je bil tokatni mlaj za nekaj centimetrov višji kot lanski in tako znova postavil višjo mejo za naslednje leto. Ker temu ni nihče ugovarjal, je bil mlaj znova rekorder. So pa ponovno združili moči močni fantje prostovoljnih gasilskih društev iz Loke pri Žusmu, Svetega Štefana, Slivnice pri Celju ter korajžnih fantov z Botričnice in s Kamenega. Mlaj, ki so ga postavili na star način, je bil postavljen, kot bi mignil, šentjurska zastava pa je visoko zaplapolala.

Na koncu na lovski golaž

Celoten protokol pa seveda ni minil brez pozdrava reinkarniranega župana Šentjurja Gustava Ipavca, v katerega vlogo se je znova poistovetil Luka Žerjav. Ta je hudomušno sprejemal in bodril postavljalce mlaja ter se pogovarjal tudi s kočijaži. Seveda pa protokol postavljanja mlaja ni minil brez kulturne popestritve, za kar so poskrbeli pevci šentjurske Vokalne skupine 7 de’ci in člani ansambla Murni. Predstavljali so tudi podeželje, kjer je potekal prikaz starih obrti in ljudskih običajev. Ker obljuba dela dolg, so konjenike in postavljalce mlaja organizatorji povabili tudi na golaž v ta namen postavljen šotor za Razvojno agencijo Kozjansko, kjer so zanje zaigrali tudi Murni in po Zgornjem trgu se je razlegalo: “Je grabla, grabla grabla, na konc je pa zagrabla …” (Jure Godler, foto: Tone Kukovič, Kvirina M. Zupanc in Jure Godler)

Sorodne novice

Po dveh letih tudi uradni prevzem gasilskega vozila

Tjaša Ferlež

Kljub dežju, je zadišalo po Šentjurski kisli juhi

Tjaša Ferlež

Razglasili so županova vina 2022

Jure Godler

Šentjurska zastava na mlaju visoko zaplapolala

Jure Godler

Prejeli smo: Korona odnesla tudi jubilejno pevsko revijo

Jure Godler

Mlaj po starem tudi v Loki pri Žusmu

Milenka Blažević
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več