18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Šentjurska dobrotnica prejela visoko priznanje

Ljubljana, 5. 12. 2019 – Danes so v državnem svetu podelili plakete Državnega sveta RS najzaslužnejšim društvenim delavcem in delavkam – prostovoljcem in prostovoljkam z različnih področij delovanja. Zbrane je v državnem svetu nagovoril predsednik sveta Alojz Kovšca. “Mnogi menijo, da je prostovoljstvo, pa naj gre za organizirano obliko povezovanja ljudi v lokalnem in regijskem okolju ali za intimno darežljivost in humanitarnost posameznikov, pomemben socialni korektiv naše družbe. Z dobrimi deli si tlakujemo poti do ciljev, ki smo si jih na široko in vztrajno zastavili, pa naj gre za družino, kariero, prosti čas, kulturno dediščino,” je povedal predsednik.

Na današnji dan se praznuje mednarodni dan prostovoljstva. Prostovoljsko delo v Sloveniji pa ima dolgo tradicijo in delujejo na različnih področjih – humanitarnem, socialnem, športnem, izobraževalnem, okoljskem, turističnem in še drugih. Državni svet je v svojem pomembnem delu zastopnik interesov civilne družbe. Med prostovoljci, ki so prejeli to najvišje priznanje, je bila tudi predsednica Zveze prijateljev mladine Šentjur Albina Karmuzel. Šentjurska dobrotnica je s svojimi akcijami in razdajanjem pomagala številnim šentjurskim družinam in posameznikom. V svojem 15-letnem delovanju v ZPM je zbrala več kot 800.000 evrov donacij in jih razdelila med pomoči potrebne.

Obrazložitev plakete

“Albina Karmuzel je s svojim prostovoljnim delom začela leta 1994, ko se je vključila v delovanje Občinske zveze prijateljev mladine Šentjur. Najprej je opravljala delo koordinatorice za novoletno obdarovanje otrok, leta 2003 pa je prevzela vlogo predsednice društva, ki jo opravlja še danes. Aktivno sodeluje tudi v Zvezi prijateljev mladine Slovenije, je članica Komisije za socialna vprašanja in humanitarne projekte pri ZPMS. Bila je tudi članica Upravnega odbora ZPMS.

V lokalnem okolju skrbi za koordinacijo in izvedbo programov za otroke in mladostnike, kot so Bralna značka, Otroški parlament, Veseli december in Letovanje otrok. V zadnjem desetletju se je izkazala z organizacijo številnih humanitarnih akcij za izboljšanje bivalnih in življenjskih pogojev družin in otrok. Organizirala je gradnjo nove enodružinske hiše, poskrbela za dokončanje in obnovo hiš vsaj desetim družinam, prilagoditev stanovanj za gibalno ovirane otroke. Družinam tudi pomaga do pravne pomoči, če jo potrebujejo. Albina Karmuzel je naredila res veliko dobrih dejanj, ki družinam v stiski pomagajo preživeti težke trenutke, predvsem pa otrokom prinesejo lepše življenje.” so zapisali v obrazložitvi.(Jure Godler)

Sorodne novice

Prejeli smo: Na nacionalnem Otroškem parlamentu o duševnem zdravju

Jure Godler

Dedek Mraz otrokom razdelil kar 1.126 daril

Jure Godler

Naj bodo praznični časi veseli za vse družine

Jure Godler

Prejeli smo: Pomagati družinam in njihovim otrokom

Jure Godler

Ipavčevi plaketi v roke humanitarki in kulturnici

Jure Godler

Kolumna: Smo postali sebičen narod, ki mu je mar le zase?

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več