20.3 C
Šentjur
20/08/2019
sentjur.net

Šentjurski osnovnošolci v zimski šoli v naravi

Kope, 18. 1. 2019 – V mesecu januarju (od 13. 1. 2019 do 18. 1. 2019) so sedmošolci OŠ Franja Malgaja Šentjur kar šest dni preživeli na zasneženih Kopah. Tam so izvedli že dvajseto Zimsko šolo v naravi (ZŠN).

Tokratne zimske šole se je udeležilo 57 otrok (kar 30 več kot minulo leto), doma jih je ostalo 7, spremljali so jih štirje spremljevalci (dva razrednika, od tega eden tudi v vlogi vodje, ter dva učitelja smučanja). Smučarska šola Nitro Kope jim je zagotovila še 4 učitelje smučanja. Zimsko-snežne razmere so bile dobre. To so s pridom izkoristili zlasti pri učenju in izpopolnjevanju znanja smučanja.

Razvrstili so jih po predznanju

Prvi dan so izvedli testiranje in na osnovi tega sestavili šest različnih skupin glede na predznanje smučanja. Nekateri so prvič stali na smučeh (3 skupine po 8 učencev), še nekaj ostalih se prav tako še nikoli ni vozilo z vlečnico. V šestdnevnem programu so izvajali številne praktične vaje šole smučanja, ki so pripeljale do uspešnejše vožnje po smučišču in samostojne vožnje z vlečnico. Zadnje popoldne so izpeljali tudi dve vožnji tekmovanja v veleslalomu.

Čeprav je bil poudarek na smučanju (bili so tudi na nočni smuki), pa to ni bila edina dejavnost te Zimske šole v naravi. Otroci so sodelovali na predstavitvi varnosti na smučiščih, druženje so končali z zaključnim večerom in obiskom diska. Manjkala ni izvedba športnega, tehniškega in ustvarjalnega dne ter filmskega večera. 

Skupno sobivanje ter skrb za sebe sta bila pomembna dejavnika pri organiziranju takšne oblike šole. Otroci so se ob pomoči spremljevalcev aktivno vključevali v takšno življenje, tako da ni bilo čutiti prevelikega pogrešanja doma in domačih. Dogajanje so sproti objavljali v sliki in besedi na šolski spletni strani, na šolski FB-strani pa so vsak dan sproti objavili tudi nekaj video vsebin. Prvo mesto v veleslalomu za dečke je osvojil Jakob Cmok pred Aljošo Rusom in Žanom Pavčnikom. Med deklicami je bila najhitrejša Sara Trebovc pred Zojo Ocvirk in Emo Pečnik.

Sorodne novice

Rok Pušnik bronasti na gasilskem smučanju

Jure Godler

Vrnili so se iz šole v naravi

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več