16.5 C
Šentjur pri Celju
27/09/2021
sentjur.net

Skromna udeležba na lokalnih volitvah

volilni_listicŠentjur, 5. 10. 2014 – Šentjurčani bomo danes na lokalnih volitvah izbirali župana, občinske svetnike ter svetnike mestne in krajevnih skupnosti, ki bodo sodelovali pri odločanju o prihodnosti občine. Zagotovo bomo župana neuradno imeli že danes po 20.30 uri, ko bodo preštete vse glasovnice, saj drugega kroga, kot smo ga navajeni iz prejšnjih volitev, ne more biti. Občina Šentjur je razdeljena na 3 volilne enote. Volilna enota 1 zajema območja Mestne skupnosti Šentjur, Šentjur – Rifnik, Vrbno – Podgrad in Grobelno, iz te enote se voli 10 občinskih svetnic oz. svetnikov. 2. volilna enota zajema območja KS Blagovne, Dramelj, Ponikve in Dolge Gore, 3. volilna enota pa Kalobje, Planino pri Sevnici, Loko pri Žusmu, Prevorje in Slivnico pri Celju. Iz zadnjih dveh volilnih enot se izvoli iz vsake po osem svetnikov in svetnic.

V občini Šentjur ima pravico do glasovanja 16.150 občanov. Do 16. ure zjutraj, ko je bila objavljena številčnost udeležbe, je svoj glas oddalo 5.276 volilcev, kar predstavlja 32,67 % volilno udeležbo. Po volilni udeležbi do 16. ure sodi Šentjur v drugo polovico – slabše obiskanih volišč. Volilna udeležba do 16. ure v Slovenji je bila 30,55 %. V šentjurski občini je 33 volišč.

Dobje

Občina Dobje je ena najmanjših občin pri nas. Število volilnih upravičencev je 846, do 16. ure pa je svoj glas oddalo 378 volilcev ali 44,68 % vseh registriranih volivcev. Dobjani imajo precej pestro izbiro za župansko mesto, saj se za to pozicijo potegujejo kar štirje kandidati. Verjetno pa bomo v Dobju spremljali tudi drugi krog županskih volitev, kjer se bosta pomerila dva kandiata, ki bosta prejela največ glasov. Občinski svet v Dobju se določi z večinskim glasovanjem, kar pomeni, da morajo volivci s seznama 18 kandidatov, ki so jih predlagale stranke oz. neodvisne liste, obkrožiti od enega do največ sedem kandidatov. V občinski svet bo izvoljenih sedem kandidatov, ki bodo dobili največ glasov. Zanimivost v Dobju je tudi ta, da lahko letos volilci svoj glas oddajo le na dveh voliščih, saj sta preostali volišči v Slatini in Lažišah ukinjeni. (Jure Godler)

 

Sorodne novice

Diaci s 86 % podpore suvereno zmagal

Jure Godler

Perčič vabi Diacija na soočenje

Jure Godler

Lokalne volitve: Za podporo kandidaturi – podžupansko mesto!

Jure Godler

Iz volilnega štaba SDS

Zoran Borovšak

Neuradno: Anita Koleša (SMC) in Jelka Godec (SDS) v parlament

Zoran Borovšak
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več