9.5 C
Šentjur pri Celju
22/04/2024
sentjur.net

Slomškov simpozij: Iz dobre šole prirastejo boljši čas

Slom pri Ponikvi, 18. 11. 2022 -Po dveh letih izvedbe profesionalnega usposabljanja delavcev v vzgoji in izobraževanju na daljavo, smo bili zelo veseli, da smo lahko 8 urno usposabljanje 14. Slomškovega simpozija ponovno izvedli v živo v Slomškovi rojstni hiši v Unišah na Ponikvi. Učenje in poučevanje v šolah poleg didaktično-metodične komponente vsebuje tudi močno čustveno in socialno komponento, kar se je dobro zavedal že Anton Martin Slomšek saj njegova antropologija razume človeka, tako učenca kot učitelja/vzgojitelja, kot nedeljivo celoto telesne, duševne, duhovne in socialne razsežnosti.

Udeleženke in udeležence simpozija iz vse Slovenije sta v uvodu pozdravila lika Blaže in Nežica iz Slomškovega učbenika za nedeljske šole in na hudomušen in poučen način predstavila izbrano prednostno temo, čustveno in socialno komponento poučevanja. Celjska Mohorjeva družba pa je udeležencem pripravila razstavo knjižnih del, ki so podkrepila obravnavane teme.

V  uvodnem delu sta nas pozdravila skrbnik Slomškove dediščine in župnik na Ponikvi Jožef Planinc in vodja Ljudske univerze Šentjur, Alenka Testaniere, ki usposabljanje vsako leto prijavi vsako leto na razpis Ministrstva za izobraževanje, znanost, da si udeleženci lahko pridobijo tudi točke pri napredovanju v pedagoške nazive. Usposabljanje namreč spada v Katalog stalnih strokovnih usposabljanje delavcev v vzgoji in izobraževanju.

Renomirana predavatelja

Program je naslavljal več sklopov kompetenc, ki sta jih povabljena predavatelja, doc. dr. Andrej Šegula ter izr. prof. dr. Sebastjan Kristovič aktualizirala na današnji čas: pomen komunikacije v postkovidnem času, pomen branja in bralni klub kot motivacija, osnovni principi logopedagogike ter pomen iskanja smisla in transcendence za večjo osebno izpolnitev, zadovoljstvo, blagostanje.

Za učno gradivo so udeleženci prejeli knjižne kazalke in mape z ilustrirano Slomškovo knjižno polico, ki so jo ustvarile članice z Univerze za tretje življenjsko obdobje Šentjur pod mentorstvom Kvirine Zupanc v spomin na 160. obletnico smrti blaženega škofa Slomška. Slomškova knjižna polica je zažarela tudi na razstavišču ˝Kocka˝ na prostem pred Centrom kulture Gustav. (Alenka Testaniere)

Sorodne novice

Ob dnevu žena tudi o položaju žensk v Indiji

Jure Godler

Na LUŠ-u z evropskimi sredstvi za program Izzivi podeželja

Jure Godler

Kulinarična delavnica s chefom Borutom

Jure Godler

Z LUŠ po nova znanja

Jure Godler

Ognjeni spektakel in druženje ob koncu leta za LUŠ

Jure Godler

Že 15. profesionalno usposabljanje pedagoških delavcev na Slomu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več