16.5 C
Šentjur pri Celju
27/09/2021
sentjur.net

Slomškov simpozij že devetič

Slom pri Ponikvi, 17. 11. 2017 – V rojstni hiši škofa Antona Martina Slomška je potekal že deveti Slomškov simpozij, ki so ga organizirali člani Ljudske univerze Šentjur, ki deluje pod okriljem Razvojne agencije Šentjur. Naslov simpozija je bil Učiti se, da bi znali delati. Z idejo simpozija je pred 9. leti začela nekdanja direktorica LUŠ, danes pa državnozborska poslanka Jelka Godec, dogodek pa vsako leto gosti mag. Alojz Kačičnik, ponkovški župnik. Slomšek je s svojim delom zazanmoval kulturno, cerkveno in politično zgodovino Slovencev. Na številnih področjih od šolstva, vzgoje in cerkvene glasbe je pustil sledi, ki so opazne še danes.

Uvodoma je enodneven dogodek, ki privabi številne udeležence, predvsem pedagoške stroke, nagovoril organizator dogodka Jure Raztočnik, direktor Razvojne agencije Kozjansko. Izpostavil je, da je pomembno, da se v vidiku novega časa ozremo tudi po naukih nekdanjih modrih mož. Zbrane je pozdravil tudi domači župnik Kačičnik. Izpostavil je pomembnost Slomškovega simpozija, saj se s tem ohranja in vzpodbuja živo zavest, da je bil to mož predan bogu in ljuden. Bil je vztrajen, potrpežljiv in z veliko ljubeznijo, dajal na razpolago tisto, kar je imel sam drugim. Poslanka Jelka Godec pa je dodala, da si sama v državnem zboru prizadeva za financiranje vseh šol – tudi zasebnih šol v celoti. Zbrane pa je nagovorila dr. Tanja Ozvatič in Celjske Mohorjeve družbe, ki jo je ustanovil ravno Slomšek, in predstavila njihovo redno zbirko 2018.

Po uvodnih nagovorih so zaigrale LUŠ’ne citrarke, ki delujejo kot študijski krožek v okviru Ljudske univerze Šentjur, vodi pa jih mentorica Jasmina Levičar. Dekleta so zaigrala in zapela pesem Predica. Po njihovi točki so se začela predavanja prof. dr. Marka Jesenška in Cvetke Rezar, prof. dr. Stanka Gerjolja, doc. dr. Tine Bregant, mag. Urške Batellino in prof. dr. Mojce Zvezdane Dernovšek. (Jure Godler)

Sorodne novice

Jesenski cikel izobraževanj na Ljudski univerzi Šentjur

Jure Godler

Univerza za tretje življenjsko obdobje Šentjur praznuje 10 let delovanja

Jure Godler

Povezani v vseživljenjskem učenju tudi na daljavo

Jure Godler

Izmerite matematične in bralne spretnosti na LUŠ

Jure Godler

12. Slomškov simpozij: Um se odpre, če je srce očarano

Jure Godler

Izpred citer še pred radijski mikrofon

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več