14.1 C
Šentjur pri Celju
23/09/2023
sentjur.net

Slovenske pesmi zadonele z obzidja in iz grl

Šentjur, 23. 4. 2023 – Vseslovensko petje s srci je projekt, ki se je začel pred šestimi leti in je postal neformalni praznik petja. Ta dan se odvija tudi na svetovni dan knjige, zato se ujema s pregovorom: ‘Lepa beseda lepo mesto najde’ in ‘Kdor poje, zlo ne misli’. Petje nam pomaga dvigniti razpoloženje, zdravi in ima še veliko drugih pozitivnih koristi in čudes, ki se jih premalo zavedamo.

Vseslovensko petje s srci poteka 23. in 24. aprila 2023 med 10. in 11. uro zjutraj. Namen projekta pa je povezati Slovenke in Slovence doma in po svetu, da v skupnem prepevanju slovenskih pesmi izrazimo poklon slovenskemu jeziku, kulturi, tradiciji. V Šentjurju se je prvo leto pelo v živo leta 2019, ko so se zaradi dežja pevci zbrali v sejni sobi Občine Šentjur ter prepevali stare slovenske pesmi.

Z obzidja in v živo

Naslednja leta je so projekt ustavili protikovidni ukrepi. Takrat so člani Kulturnega društva A Vista v soorganizaciji Zveze kulturnih društev Šentjur slovensko glasbo zavrteli kar z obzidja šentjurske farne cerkve. Ta projekt pa so izvedli tudi letos. V ponedeljek zjutraj je znova z obzidja odmevala slovenska glasba. Tokrat so se izvajalcem pridružile tudi tri stanovalke Doma starejših Šentjur, ki so bile nad skladbami navdušene ter zapele poleg posnetkov. Zaposlena, ki je dame peljala na sprehod, je priznala, da je petje pomagalo več kot 100 tablet.

Dan prej pa so prepevali tudi na Prevorju. Nosilci akcije so bili Ljudski pevci s Prevorja z godcem Dragom Žekarjem. Pevcem pa so se pridružili tudi učenci prevorske šole, starši, predsednik Krajevne skupnosti Prevorje Jožko Pacek in drugi krajani dobre volje. “Vsi smo peli z nasmehom na obrazu in žarom v očeh, pesem in vriskanje sta se razlegala naokoli,” so zapisali na Facebook profilu Kulturnega društva Prevorje. Na koncu pa so se družili ob domačih dobrotah in se ob šalah godca Draga do solz nasmejali.

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več