10.7 C
Šentjur pri Celju
19/05/2024
sentjur.net

Som rekorder v slivniških vodah

Gorica pri Slivnici, 10. oktober 2022 – Slivniško jezero ni zanimivo le za tiste, ki radi uživajo v lepotah njegovega obalnega pasu, zelo atraktivno je tudi za ljubitelje danosti živega podvodnega sveta. Spletne vode je v začetku meseca precej razburkala fotografija, na kateri sta ribiča pozirala ob somu velikanu. Marsikdo si namreč ni predstavljal, kakšni orjaki plavajo po Kozjanskem morju.

Poklicali smo ribiča s fotografije, saj je fotografijo spremljal tudi zapis, da gre za rekordni ulov. Robert Brezlan in njegov mentor Rudolf Pavlin, oba člana RD Celje, sta na Slivniškem jezeru ribarila na povabilo lokalne Ribiške družine Voglajna, oba se namreč navdušujeta nad lovom na some. »Za lov se uporablja tehnika bučkanja. Gre za napravo na dnu čolna, ki z vibracijami privablja some, ki – po domače – pridejo firbcat,« nam razloži Pavlin. Borba s slivniškim somom je trajala okoli pol ure.

Ribo sta nato spravila na suho, izmerili pa so jo ribiči z Ribiške družine Voglajna. Meritev je pokazala 264 centimetrov. Zaradi izredne velikosti ribe ni bilo mogoče stehtati, a se ocena ribičev giblje okoli sto kilogramov. »Absolutno gre za rekorden ulov na Slivniškem jezeru« nam je po telefonu dejal gospodar voglajnskih ribičev Damjan Čretnik: »Zadnji rekord, ki ga držimo tu, je bil som, ki je meril 254 centimetrov«. Kot nam je kasneje dejal Brezlan, je rib takšnega formata na leto ujetih okoli 200. Ulov mu tako predstavlja še večje veselje, saj se z lovom na some ukvarja šele slabo leto.

Če je bila ribiška sreča rekordna za Slivniško jezero, nas je zanimalo tudi, ali gre za dejanski rekord na ravni države. Z Ribiške zveze Slovenije so nam odgovorili, da sami ne vodijo registra rekordnih ulovov, ampak je to v domeni dobre volje ribiških družin. Ribiči, s katerimi smo bili v kontaktu, večjega sladkovodnega ulova v Sloveniji ne pomnijo, prav tako se v množici komentarjev na Facebooku ni našel nihče, ki bi rekordnemu statusu slivniškega soma oporekal z dokazi. »Seveda se najdejo taki, ki govorijo, da so videli že večje, dokazov za to pa nimajo. Jaz zase v svojem srcu vem, da je imel naš 264 centimetrov.« Dodajmo, da je som največja sladkovodna riba v Sloveniji.

Celjska ribiča sta soma po ulovu in minutah za slavo ribo izpustila nazaj v jezero. Tako še vedno obstaja možnost, da velikanskega soma, ki naj bi štel med 50 in 60 let, ujame še kdo. »Zagotovo pa vem, da to ni bil največji som v jezeru, na sondi sva namreč zaznala, da je blizu plaval tudi približno 280 centimetrski« doda Brezlan in pove, da kljub velikosti in – priznajmo si – ne prav simpatičnemu izgledu, somi za ljudi niso nevarni, saj da jim plen nad desetimi kilogrami ne tekne. Torej, brez strahu, plavalci. (foto: osebni arhiv)

Sorodne novice

Urška Ogrizek na mitingu izboljšala klubski rekord

Jure Godler

V teku na Rifnik dosežen nov uradni rekord

Jure Godler

Čarovnice vnovič obletavale Slivniško jezero

ViP

Urška Ogrizek z novim klubskim rekordom v teku na 60 metrov

Jure Godler

Na Ramni rajale številne maske

ViP

Ramna Jazz ponovno glasbeni presežek poletja

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več