20.7 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Soul glasbo nosijo še vedno v sebi

Šentjur, 30. 12. 2018 – New Swing Quartet je verjetno ena najbolj prepoznavnih vokalnih skupin v Sloveniji. Svojo glasbeno pot so začeli pred 50 leti – leta 1968 – ravno v Šentjurju. Člane prvotne zasedbe Rada Razdevška, Dareta Heringa, Gregorja Bezenška in Marjana Petana sta navdušili gospel in soul glasba ob poslušanju plošče Golden Gate Quarteta. Kmalu po uvodnih letih vaj in petja je skupino zapustil Bezenšek, namesto njega pa je k skupini pristopil Oto Pestner. Ob 20-letnici delovanja je skupina zamenjala še enega člana – Razdevška je zamenjal Tomaž Kozlevčar.

Skupina je izdelala svojevrsten in takrat neprepoznaven “ameriški” slog črnske duhovne glasbe – gospelov, ki je postal njihov prepoznavni znak. Glasbena pot jih je iz Šentjurja ponesla skoraj po vsem svetu. Nastopili so v koncertnih dvoranah po Evropi in se udeleževali glasbenih festivalov. V svoji glasbeni karieri so izdali kar 43 albumov na različnih nosilcih zvoka, največje zamimanje pa so požele božične skladbe.

 

V spomnin Radu

Ravno božična tematika pa je bila osrednja tema koncerta ob praznovanju 50. obletnice ustanovitve skupine v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur. Pevci so morali zaradi izrednega zanimanja poslušalcev pripraviti še drug termin za koncert in obakrat so napolnili šentjursko dvorano. Oto Pestner je že na začetku povedal, da je spomladi umrl ustanovni član skupine Rado Razdevšek, ki so mu posvetili koncert. Pevci, ki so z leti pridobili sive lase in kakšen kilogram, so dokazali, da kljub temu, da ne nastopajo več, še vedno v srcu nosijo glasbo, s katero so zasloveli.

Kot glasbene goste so new swingovci povabili naš najbolj triumfalni pevski zbor MePZ Zarja iz Šentvida pri Planini. Pevci in pevke so skupaj z abrahamovci zapeli nekaj njihovih najbolj prepoznavnih skladb in skupaj zaključili slavnostni koncert. (Jure Godler)

Sorodne novice

Razhod v New Swing Quartetu: ‘Razlika v odnosu do glasbene usmeritve’

ViP

Pogovor o Sloveniji v duhu knjižnih uspešnic

Jure Godler

Kulturni menu se je nadaljeval s kosilom NSQ

Jure Godler

Uvodno srečanje s polovico New swing quarteta

Jure Godler

Broadway I Love: O koronskem času in kako preživeti

Jure Godler

Slabi ljubimci in odlična igra navdušili poln IKC

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več