16.9 C
Šentjur pri Celju
03/08/2021
sentjur.net

Po Slomškovi romarski poti

Ponikva, 25. junij 2021 – V petek se je pod okriljem društva Slomškova romarska pot in v organizaciji občin Slovenske Konjice, Vojnik, Šmarje pri Jelšah in Šentjur več pohodnikov odpravilo na pohod ob dnevu državnosti po Slomškovi romarski poti s skupnim ciljem na Sveti Uršuli. Takšen pohod poteka vsako leto že od leta 1999 oz. od Slomškove beatifikacije. Letos je bil organiziran z dveh izhodiščnih točk, vsem pa je bil skupni cilj prihod na sv. Uršulo. Prva pot je vodila iz Nove Cerkve, kjer so zjutraj darovali mašo za romarje in domovino. Po maši so pot nadaljevali čez Frankolovo, Črešnjice in Žičko Kartuzijo do sv. Uršule nad Dramljami.

Druga pot pa je vodila iz Šmarja, kjer so pri Sv. Roku prav tako namenili mašo za romarje in domovino, nato pa se podali na pohod vse do Sloma pri Ponikvi in nato do Ponikve, kjer so si ogledali cerkev sv. Martina in pot nadaljevali proti sv. Uršuli nad Dramljami. Med pohodniki jih je bilo nekaj tudi iz Ponikve, ki so z dobro voljo in strumnim korakom premagali želeno pot in prišli do cilja. Romarji so bili deležni gostoljubnega sprejema in pogostitve v planinski postojanki na Sv. Uršuli in vmes tudi pri nekaterih dobrodušnih domačinih. V popoldanskih urah, ko so na cilj prispeli pohodniki obeh skupin, je sledila slovesnost ob 30-letnici samostojne Slovenije.

Pete litanije Matere Božje je vodil upokojeni celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek, slavnostni govor je imel mag. p. Branko Cestnik, za kulturni program je poskrbelo Kulturno Društvo Dramlje, med programom sta zbrane nagovorila predsednik Društva Slomškova romarska pot Viljem Kaučič in podžupanja Občine Šentjur Silva Koželj. Za pogostitev je poskrbela Občina Šentjur. Po koncu prireditve, pohoda in skupnega druženja je bil za vse udeležence organiziran prevoz do izhodiščnih točk. (Tjaša Ferlež, Foto: organizatorji)

Sorodne novice

Na Ponikvi prejeli Jezusa v srce

Tjaša Ferlež

Tudi na Ponikvi obeležili dan državnosti

Tjaša Ferlež

Vseslovensko srečanje kmetov: Naša dela gredo z nami

Tjaša Ferlež

Ponikva: Birmanci bogatejši za nove darove

Tjaša Ferlež

Ponikva: Jezusa je v srce prvič prejelo 16 otrok četrtega razreda

Tjaša Ferlež

Romali k Mariji na Kalobje

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več