14.4 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Srečanje starodobnih kolesarjev zaokrožili z 10 km progo

Šentjur, 14. 6. 2020 – Nedelje – zlast tiste sončne, so primerne za izlet ali pa za vožnjo s kolesi. Tako so sklenili tudi v sekciji starodobnih kolesarjev, ki sodi v Klub starodobnikov “Večno mladi” Šentjur. Tokrat so kolesarji pripravili že peto srečanje in znova so se zbrali pred Muzejem Južne železnice. Na srečanje starodobnih kolesarjev prihajajo tudi kolesarji iz drugih klubov Slovenije, kakor tudi iz Hrvaške. “Tradicionalno prireditev – razstavo starodobnikov, ki je bila planirana 27. aprila, smo morali žal odpovedati, smo pa upali, da vendarle izpeljemo srečanje kolesarjev,” je povedal Franc Rataj predsednik kluba.

“Članstvo kolesarske sekcije varira, vesel sem, da se sekciji pridružujejo tudi novi člani, z novimi starimi kolesi. Več kot je članov, več je različnih mnenj in lažje je priti do rezervnih delov za kolesa,” je dodal Rataj. Več kot polovica članov od 75, ki jih deluje v klubu, je aktivnih tudi pri kolesarski sekciji. Ponosno so razkazali najstarejše kolo, še posebej pa so ponosni na dva velicepeda, ki jih imajo člani društva. Eden od velicipedov je razstavljen v Ipavčevi hiši, drugega pa so pripeljali na srečanje, vozi pa ga Anton Kukovič. Njegovo vozilo je nekje iz leta 1885-1887.

Razstavili so tudi kolo Germanija, ki je eno najstarejših verižnih koles na svetu, ročno delo s križnim okvirjem.  Žal pa se zaradi muzejske vrednosti kolesa, lastnik ter vodja kolesarske sekcije Edi Kuk ni z njim zapeljal na panoramsko vožnjo, temveč je za to pot izbral Puchovo kolo 1927. “Na Puchovo kolo sem zelo ponosen, saj je v originalnem stanju proizvajalca in od rojaka Janeza Pucha,” je še dodal.

Panoramska vožnja

Kolesarji so se ob 10.00 uri odpravili tudi na skoraj 10 km dolgo vožnjo s kolesi. Njihova pot jih je peljala najprej do Metalurgije Alpos, kjer so si ogledali proizvodnjo. Pot so nadaljevali do Nove vasi, kjer so se ustavili pri obtrniku Cmoku in si ogledali še njegovo delavnico. Nadaljevali so pot proti Planini pri Sevnici in se odcepili proti slivniški farmi. Na rondoju v Gorici pri Slivnici so naredili tudi spominsko fotografijo ter nadaljevali do Ramne plaže, kjer so se ustavili na kavici. Panoramsko vožno so zaključili za Kulturnim domom v Gorici pri Slivnici, kjer so imeli piknik in druženje. Celo pot pa so se vozili za izredno ohranjenem starodobnim traktorjem znamke Steyer. “Če je hrib malo večji, bomo morali iti poleg koles tudi peš, saj večina koles še nima prestav,” je dodal tudi Vili Selič.

V Šentjur je prišlo več kot 50 gostov – starodobnih kolesarjev, ki so se na razstavi in vožnji pridružili petnajsterici naših kolesarjev. Gostje so prišli iz Gribelj, Stare Gore, Murske Sobote in Gorenjske. Preden pa so se kolesarji odpravili na pot, jih je v kolesarski opremi in s kolesom pozdravil tudi šentjurski župan mag. Marko Diaci ter jim zaželel srečno in varno pot. Znak za odhod karavane koles pa je dal nekdanji šef Železniške postaje in vodja Muzeja Južne železnice Mihael Bučar. (Jure Godler)

Sorodne novice

Ljubezen do starodobništva ne usahne

Jure Godler

Starine popeljali po Kozjanskem

ViP

Kolesarski klub Atom praznoval prvo desetletje

Tjaša Ferlež

Že 15. kolesarski maraton

Jure Godler

S starodobniki polepšali dan starostnikom

Jure Godler

Pripravili so mini bolšjak stare avtomobilske in druge opreme

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več