19.2 C
Šentjur pri Celju
18/09/2020
sentjur.net

Stari običaji se vračajo

Rogatec, 22. julij – Na 19. etnografski prireditvi Likof na taberhi/Muzej na prostem Rogatec, ki je potekal od 17.00 – 22.00 ure. Ob tem dogodku, pestri ponudbi zabavnih in kulturnih prireditev, ki jo je ponujal ta dogodek in tisto nekaj vmes. Bilo je popotovanje v preteklost, se bo morda kdo vprašal, čemu bi to danes potrebovali. Obiskovalci povedo, da zgodbe iz preteklosti pomagajo ozavestiti in ovrednotiti sedanjost in enostavno postanemo bolj zadovoljni s tem, kar imamo.

  • Zgodb o tem, kako so nekoč »počeli zadeve«, smo videli v soboto. Na začetku je lanska zmagovalka »Naj sirova zavihanka 2016«, Mira Rupnik iz Zibike, prikazala samo pripravo in izdelavo sirove zavihanke.
  • Kako so mlatili pšenico, so prikazali kar na tri različne načine – s cepci, kar so prikazali upokojenci DU Rogatec: Štefka Jerič, Jože Kitak, Srečko Kitak in gospodinja Greta Krivec, pomagal jim je tudi povezovalec prireditve Matjaž Kitak. Na ročno mlatilnico so mlatili člani DU Grobelno: Janez in Danica Žogan, Mirko in Irena Gajšek, Tone in Dragica Lubej in DU Planina pri Sevnici: Anton Bobek, Zvonko Oprešnik, Franci Špan, Milena Špan in Marjana Nuč. Mlatili so tudi na gepelj s pomočjo kravje vprege. Kosci iz DU Podčetrtek Jernej Kokot, DU Grobelno Tone Lubej, DU Gorica pri Slivnici Drago Doberšek, Drago Leskovšek in grabljice iz DU Gorica pri Slivnici Sonja Doberšek, Marta Leskovšek, Beba Drame so na travniku za hlevom prikazali košnjo z ročno koso. Predsedniki DU so se pomerili v žaganju hloda, Marjan Drame, podpredsednik DU Gorica pri Slivnici, Bogomir Poharc, DU Rogaška Slatina, Jože Pavlovič, DU Rogatec, in Janez Žogan, DU Grobelno. Članice DU Podčetrtek Milka Žonta, Zalika Roršek, Dragica Leber in DU Šmarje pri Jelšah Ana Vogrinc so prikazale izdelovanje rož iz krep papirja. Tone Vogrinc iz DU šmarje pri Jelšah je prikazal izdelovanje grabelj. Člani Zveze društev upokojencev Kozjansko že deveto leto sodelujejo, in sicer iz 6 društev: Gorica pri Slivnici, Grobelno, Planina pri Sevnici, Podčetrtek, Rogatec, Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah.
  • Kako so prali perilo pri vodnjaku, so prikazovale ljudske pevke iz Rogatca in poleg tudi zapele. V muzejski kovačiji so prikazali ročno kovanje. Dolgoletne sodelavke rogaškega muzeja so pokazale, kako so predli, trli lan, tkali platno in vezli.
  • V okviru prireditve se je zgodil tudi Marjetin rokodelski sejem kot ena od postaj celoletnega III. Slovenskega rokodelskega festivala pod okriljem združenja Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije – svoje izdelke so postavili na ogled in naprodaj rokodelci iz naših in drugih krajev od Veržeja do Sežane.
  • Izbirali so tudi naj sirovo zavihanko Obsotelja in Kozjanskega 2017. Zavihanke so postavili na razstavo, nato pa jih ocenili. Za pokušino so jih razrezali. Kar 18 gospodinj se je letos prijavilo na ta kulinarični natečaj – z izkupičkom od prodaje njihovih dobrot se bodo v jeseni podale na izlet. Komisija v sestavi: Cvetka Bogdan, KGZ Ptuj, Janja Kropec, Šolski center Šentjur, Nataša Kitak, Gostišče POD GORO, in Anica Krušič, Društvo žena Donačka Gora je odločila, da je »Naj sirivo zavihanko 2017« spekla Francka Javeršek, predsednica Društva kmetic Ajda Šmarje pri Jelšah.
  • V lodnu so obiskovalci kupovali razne spominke in izdelke iz celoletnih delavnic, ki jih organizira Muzej na prostem Rogatec.
  • Poskrbljeno je bilo tudi za otroke v aktivnih delavnicah – od peke kruhkov žulik, zeliščarske in glasbene delavnice do stare otroške igre poženi kolo in sestavljanja makete »cimprane« hiše iz brun. Zvečer pa kot se šika po taberhu je bil likof ob dobri jedači in pijači. Pri Viničarski hiši pa je bil čas za sprostitev in kulturno zabavni program s Tamburaši iz Cirkulan.

Prireditev je povezoval Matjaž Kitak, ki je v uvodnem delu pozdravil Martina Mikoliča, župana občine Rogatec, Vilija Bukšek, direktorja ZKTR Rogatec, Ireno Roškar, vodjo OE Muzej na prostem Rogatec, Mimico Kidrič, nekdanjo predsednico Zveze društev upokojencev Kozjansko, Silva Malgaja, predsednika Pokrajinske zveze DU Celje. (Milenka Blažević, foto: Milenka Blažević)

Sorodne novice

Likof na taberhi praznoval 20. rojstni dan

Jure Godler

Že 18. Likof na taberhi

Jure Godler

Meddržavno kolesarjenje po dolini Sotle

Jure Godler

Tudi Slivničani na likofu

Jure Godler

Likof na taberhi

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več