18.9 C
Šentjur pri Celju
13/08/2022
sentjur.net

Tudi Slivničani na likofu

Rogatec, 17. 7. 2015 – Muzej na prostem Rogatec je organiziral 17. tradicionalni Likof na taberhi, ki se je razširil v ETNOFEST Rogatec 2015. Na njem so nastopili tudi člani društev Zveze društev upokojencev Kozjansko (ZDU) s predsednico Mimico Kidrič; DU Šmarje pri Jelšah, Kozje, Rogatec, Grobelno, Gorica pri Slivnici, Podčetrtek, Dobje Bistrica ob Sotli in Rogaška Slatina.

Revni ljudje so vedno hodili na dnino k bogatejšim, do današnjih dni se je ohranila navada, da gredo kmetje sosedi drug drugemu pomagat ob večjih opravilih na polju, v vinogradu ali spravilu pridelka. Po končanem taberhu so si zaslužili tudi likof. Prireditev se je pričela z mlačvo s cepci, ki so jo prikazali člani DU Rogatec.

Stari običaji

Največje zanimanje in pozornost obiskovalcev je pritegnila mlačev z ročno mlatilnico, ščijanje, vejanje. V mlačvi so svoje moči pokazali mlatiči DU Grobelno: Janez in Danica Žogan, Mirko Gajšek, Irena in Zmago Hriberšek in DU Gorica pri Slivnici: Alojz in Ivanka Volavšek, Jože Gradič, Marjan Drame in Slavko Škof. V košnji so se pomerili člani DU Podčetrtek: Rudi Ivačič, Jože Planko, DU Dobje: Rafael Drač, DU Gorica pri Slivnici: Avgust Šešerko DU Bistrica ob Sotli.

Grabljice so bile Beba Drame DU Gorica pri Slivnici, Irena Hriberšek iz DU Grobelno in Angela Planko iz DU Dobje. Z žaganjem hloda z amerikanko so žagali Janez Žogan, Zmago Hriberšek, Tone Poharc in Ernest Zidanski, s tem dejanjem je bil zaključen taberh. Na razstavi so se predstavili rokodelci, izdelovalke rož iz krep papirja, izdelovanje brezovih metel, opletanje steklenic iz šibja, vezenje, klepanje kose, Med razstavljenimi izdelki, ki so jih pripravili rokodelci na Marjetinem sejmu, ki je bila letošnja novost, je bilo možno videti Lepoglavske čipke (Hrvaška), skulpture iz gline, ročno tkanje, pletenje iz rogoze ter mnogo izdelkov pridnih rok domačih rokodelcev …

Komisija

Ob vodnjaku so prale perilo Ljudske pevke iz Rogatca. Že drugo leto je potekalo ocenjevanje Naj sirova zavihanka. Člani komisije so bili: Predstavnica Kmetijske svetovalne službe KGZ Slovenije Cvetka Bogdan, predstavnica Šolskega centra Šentjur Janja Kropec, predstavnik zasebnega sektorja gostinske dejavnosti z območja Obsotelja in Kozjanskega in gostinec Srečko Kunst ter članica društva Ajda Mira Rupnik. Razglasitev je vodila Irena Roškar, ki je razglasila Naj sirova zavihanka 2015, ki jo je spekla Cvetka Koražija, predsednica Društva Gaja Rogaška Slatina.

V kulturnem programu je nastopila etno skupina Nojek iz Bistrice ob Sotli, ki si je ime nadela po samorodni vinski trti – Šmarnica. Prepevajo in igrajo že devet let, nam je povedal hudomušni Franci Černelč. Planinski bend DU Rogaška Slatina in Ljudske pevke Rogatec pojejo že 20 let. »Kak´ luš´no je tam na deželi, kjer hiš´ca na samem stoji. Okrog so pa travniki zeleni, to mene najbolj veseli …« To pesem so družno zapeli z moderatorko prireditve Nives Brezovnik, ki se je zahvalila vsem, ker so bili del te prelepe prireditve. (Milenka Blažević, Foto: Milenka Blažević, arhiv Zavoda, Veljko Kolar in Štajerski val)

Sorodne novice

Likof na taberhi praznoval 20. rojstni dan

Jure Godler

Stari običaji se vračajo

Jure Godler

Že 18. Likof na taberhi

Jure Godler

Meddržavno kolesarjenje po dolini Sotle

Jure Godler

Likof na taberhi

Jure Godler

Bojazni, da bi folklora izumrla, ni!

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več