14.5 C
Šentjur pri Celju
19/09/2020
sentjur.net

Že 18. Likof na taberhi

Rogatec, 23. 7. 2016 – Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec (ZKTR), Muzej na prostem Rogatec, je v sodelovanju članov društev Zveze društev upokojencev Obsotelje in Kozjansko (ZDU), ki že osmo leto sodelujejo pri prireditvi Likof na taberhi, pripravil že 18. tovrstno prireditev. »Žito je zrelo in prišel je čas žetve, mlačve … in tudi čas »LIKOFA NA TABERHI,« so bile uvodne pozdravne besede povezovalca prireditve Matjaža Kitaka. Navzoče so pozdravili Vili Bukšek, direktor ZKTR Rogatec, Mimica Kidrič, predsednica ZDU Kozjansko, in Silvo Malgaj, predsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev Celje, veliki zagovornik starih običajev, šeg in starih ljudskih pesmi.

Najprej je pripravo sirove zavihanke prikazala lanskoletna zmagovalka Cvetka Koražija iz Rogaške Slatine. Letos je sodelovalo na ocenjevanju 15 gospodinj, med njimi tudi Damjana Žogan in Magdalena Golež iz Grobelnega. Komisija v sestavi Cvetka Bogdan, Janja Kropec, Stanko Artič in Francka Javeršek je odločila, da je »NAJ ZAVIHANKO 2016« spekla Mira Rupnik iz Zibike. Priznanja je podelila Irena Roškar. Majhna darila za spomin jim je podelila tudi Greta Kokot Rajkovič iz Štajerskega vala.

Že 18. tradicionalna prireditev združuje in povezuje niz dodatnih dogodkov in vsebin – gre za spremljevalni program. Eden izmed dogdokov je Gostovanje II. Slovenskega rokodelskega festivala – MARJETIN SEJEM – pod okriljem Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije. Sodelovali so rokodelci iz vse Slovenije. Izbor NAJ SIROVE ZAVIHANKA Obsotelja in Kozjanskega organizirajo s ciljem poenotenja in promocije ter kulinarične posebnosti v sodelovanju z društvi žena in Kmetijsko-gospodarsko zbornico Slovenije (KGZS) – KGZ Ptuj in Celje. Organizirajo tudi prikaze rokodelskih veščin, trenja lanu in ročnega tkanja, pletarstva, ročnega kovanja … Prikazani so tudi pranje perila pri vodnjaku – POJOČE PERICE/Ljudske pevke Rogatec, priprava in peka sirove zavihanke, košnja, žaganje hloda. OKUSIMO Dediščino – doživljajske delavnice se odvijajo v okviru Muzeja na prostem Rogatec. Ljudski godci in pevci iz Lancove vasi pri Ptuju pa zapojejo v okviru večernega likofa, kulturnega programa pri Viničarski hiši.

Mlačvo in delovna opravila je prikazovalo kar 80 posameznikov, v večini članov DU. Med stojnicami je bilo možno opazovati pletenje iz ličja in šibja, predenje in tkanje, vezenje, izdelovanje rož iz krep papirja, izdelovanje brezovih metel, grabelj, kjer so tudi sodelovali člani in članice DU Kozje, Podčetrtek in Šmarje pri Jelšah. Prikazali so tudi ročno kovanje v muzejski kovačnici.

Rdeča nit prireditve je bila mlačev, prikazana v treh slikah. Najprej s cepci, kjer so sodelovali domači upokojenci. Mlačev na ročno mlatilnico je pritegnila največje zanimanje, saj se je tukaj merila moč, ki so jo pokazali upokojenci DU Gorica pri Slivnici: Jože Gradič, Rafael Drač, Slavko Škof, Alojz Volavšek, Marjan Drame, Beba Drame in DU Grobelno: Janez in Danica Žogan, Mirko in Jožica Gajšek, Tone in Dragica Lubej. Na koncu pa so prikazali še mlačev na gepelj s kravjo vprego izpod Donačke Gore.

Pojoče perice so ob pesmi Pleničke je prala prikazale, kako se je v starih časih pralo perilo z doma narejenim milom. Pri žaganju hloda so se pomerili predsedniki DU ZDU: Marjan Drame, podpredsednik Gorica pri Slivnici, Bogomir Poharc Rogaška Slatina, Tone Poharc Rogatec in Janez Žogan Grobelno.

S košnjo in z grabljenjem je bil taberh tudi zaključen. Med kosci so bili člani DU: Rudi Ivačič Podčetrtek, Alojz Volavšek Gorica pri Slivnici, Tone Lubej Grobelno ter grabljice Danica Žogan, Franc Tanšek in Dragica Lubej. Sledil je likof s kulturnim programom, v katerem so nastopili Planinski bend iz Rogaške Slatine, Ljudske pevke Rogatec in Ljudski godci in pevci iz Lancove vasi pri Ptuju.

»Danes smo s sodelavci Muzeja na prostem Rogatec in člani društev upokojencev iz Obsotelja in Kozjanskega (Zveza DU Kozjansko) izvedli prireditev s prikazi tradicionalne mlačve žita in s prikazi ter doživljajskimi delavnicami domačih obrti, šeg in navad. Ob ponazoritvi vsebin iz preteklosti ste lahko podoživeli zgodbe, kako so nekoč nastajale številne sodobne materialne dobrine in nastajajo še danes,« je v zahvalnem govoru dejal voditelj prireditve Matjaž Kitak(Piše: Milenka Blažević, foto: Milenka Blažević, Veljko Kolar, Štajerski val, Muzej na prostem Rogatec)

Sorodne novice

Likof na taberhi praznoval 20. rojstni dan

Jure Godler

Stari običaji se vračajo

Jure Godler

Meddržavno kolesarjenje po dolini Sotle

Jure Godler

Tudi Slivničani na likofu

Jure Godler

Likof na taberhi

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več