21.6 C
Šentjur pri Celju
02/07/2022
sentjur.net

Tetka Jesen znova obiskala Planinčane

Planina pri Sevnici, 8. 10. 2019 – Društvo upokojencev Planine pri Sevnici in OŠ Planina pri Sevnici sta pripravila že deseto druženje vseh generacij – Tetko Jesen. Letos so se pri organizaciji dogodka povezali še s planinskimi čebelarji, da je bila prireditev še bolj pestra. Upokojenci so s prireditvijo Tetko Jesen poskrbeli za ohranjanje kulturne dediščine in planinskim otrokom prikazali razna stara in kmečka opravila. Sodelovanje z osnovno šolo pa gojijo tudi na drugih področjih, saj skupaj pripravljajo še nekaj prireditev – Simbioza giba, kjer otroci in starejši skupaj telovadijo, ter poučevanje računalništva, kjer otroci znanje računalništva prenašajo tistim upokojencem, ki skrbijo za vseživljenjsko učenje.

Prireditev Tetka Jesen je zaživela pred desetimi leti. Takrat so se upokojenci sicer v manjšem obsegu kot danes in pod vodstvom nekdanjega predsednika Janka Kovača lotili novega izziva, ki je z leti prerasel v velik dogodek. Za koordinacijo s šolo je vsa leta skrbela učiteljica Urška Tisel. Ravnateljica šole Matejka Zendzianowsky se je zahvalila obema za sodelovanje, prav tako pa se je zahvalila tudi čebelarjem in njihovem predsedniku Rihardu Stopinšku. Še posebej pa se je zahvalila gospe Berti, ki se vsako leto obleče v Tetko Jesen in predstavlja vse dobrote, ki jih prinaša jesenski čas.

Razigrana mladost in zrelost starejših

Zbrane obiskovalce je pozdravil tudi Franci Nuč, predsednik Društva upokojencev Planina pri Sevnici. Zahvalil se je za priznanje, ki ga je prejel od ravnateljice, in dodal, da je to priznanje namenjeno vsem tistim, ki vlagajo delo, čas in znanje v to prireditev. Medgeneacijsko sodelovanje je zelo dragoceno, saj vstopita skupaj razigrana mladost in zrelost upokojencev. “Pohvaliti moram medgeneracijsko povezavo med šolo in društvom upokojencev. Vidi se, da je ta povezava pristna in se lepo razumete med sabo,” je povedala še podžupanja Občine Šentjur Silva Koželj.

Na prireditvi so iz sladke zelenjave pripravili slastno zelenjavno juho, pekli so kostanje, krompir, koruzo in klobase ter jih ponudili obiskovalcem v degustacijo. Čebelarji so prikazali čebelarska opravila in izdelke. Seveda pa niso pozabili na tradicionalno planinsko pršjačo. Prikazali so tudi redko videno znamenitost – lesen štedilnik. Organizatorji niso pozabili na stare običaje – od kožuhanja koruze, preko luščenja fižola do prešanja jabolčnika. Planinski fantje so se lahko preizkusili tudi v žaganju drv in izdelavi ptičjih hišic. Oboje bo pozimi prišlo zelo prav.

V kulturnem programu so nastopili učenci in šolski pevski zbor. Zaigrali so tudi Slamjeki, ki igrajo na ljudske, doma izdelane inštrumente. Za njimi pa so se pokazali tudi učenci, ki so kot oni zaigrali na iste inštrumente. Pesem je prebrala tudi planinska pesnica Ivanka Uduč. Za konec so se otroci pomerili v zabavnih kmečkih igrah. (Jure Godler)

Sorodne novice

Barvita jesen v Vrtcu Šentjur

Jure Godler

Obeležili 200 let šolstva na Planini pri Sevnici

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več