18.9 C
Šentjur pri Celju
20/07/2024
sentjur.net

Tudi LUŠ izpadel z državnega razpisa. Se obeta pritožba?

Šentjur, 16. avgust 2022 – Služba vlade za digitalno preobrazbo je še v mandatu prejšnjega ministra Marka Borisa Andrijaniča uvedlo t. i. digitalne bone, ki ciljanim starostnim skupinam omogočajo nakup digitalne opreme v vrednosti 150 evrov. Med upravičenci so tudi starejši od 55 let, ki pa morajo predhodno opraviti izobraževanje iz računalniških veščin.

Seznam izvajalcev izobraževanj je bil sicer izdan šele tekom poletja, še pred tem pa se je zamenjala tudi vladna garnitura, nova resorna ministrica je postala Emilija Stojmenova Duh. Na seznamu pa ni bilo niti izvajalcev niti izobraževalnih mest v občinah Šentjur in Dobje. Nekoliko razširjen pogled na seznam da opaziti, da je iz seznamov izpadlo kar celotno območje Kozjanskega. Iz razpisa je razvidno, da je bila med prijavljenimi tudi Razvojna agencija Kozjansko, zanj Ljudska univerza Šentjur, in sicer s programom Izobraževanje D DIGIT 55+. Med izvajalci, ki državne koncesije prav tako niso dobili, so iz naše bližine med drugim tudi Ljudska univerza Celje, Ljudska univerza Rogaška Slatina, Splošna knjižnica Slovenske Konjice in Osrednja knjižnica Celje, med izvajalci tudi ni zavoda Simbioza Genesis, ki je v po državi že leta pripravljal računalniška opismenjevanja. Podjetje je že napovedalo iskanje pravice po pravni poti.

Služba vlade za digitalno preobrazbo je pred dnevi poslala pojasnilo, da so merila ocenjevanja zajemala tri sklope: utemeljenost prijave, kakovost zasnove projekta ter izvedbo in obseg izobraževanj: “Posamezna vloga je lahko skupaj prejela največ štirideset točk, izbrani pa so bili najbolje ocenjeni izvajalci za posamezno regijo.” Pri tem so dodali, da je komisija med pomanjkljivostim izpostavila “Predvsem dokazila o pedagoško-andragoški izobrazbi, premalo ustreznih referenc, pomanjkljive informacije o razpoložljivi opremi za invalide, napačne navedbe cilja in različne opredelitve ukrepov ob morebitni razglasitvi epidemije.”

Na Savinjskem sta bila izbrana le dva izvajalca.

Za komentar smo se obrnili tudi na vodjo Ljudske univerze Šentjur Alenko Testaniere. Povedala nam je, da so razočarani predvsem nad kriteriji razpisa: “Vnaprej je bil znan točkovnik, zato smo se povezali z Občino Dobje in Knjižnico Šmarje, zaradi česar bi lahko dobili več točk in jih tudi pričakovali. Nato smo izvedeli, da smo bili pri izboru ekipe in referencah zelo slabo ocenjeni.” Ljudska univerza je pojasnila že iskala na pristojnem ministrstvu, a konkretnejših odgovorov niso dobili. V razpisni dokumentaciji so sicer izpostavili večje število referenc, prav tako so vključili visoko izobražene kadre s področja računalništva.

Dnevno se na LUŠ še vedno obračajo upravičenci bonov, ki povprašujejo po izvajalcih, zaposleni pa jih preusmerjajo na izbrane izvajalce: “Ob tem so nam dali povratne informacije, da niso bili sprejeti, saj sta izvajalca v naši bližini že imela zasedena vsa mesta.” dodaja Alenka Testaniere. Ob tem opozarja, da se podjetja pogosto tudi ne odzivajo, prav tako nesmisel in nepravičnost vidi v prijavi preko spletne aplikacije, saj so tečaji namenjeni predvsem ljudem, ki digitalnih znanj še nimajo. Po njenih zdajšnjih podatkih niti en njihov klient še ni dobil mesta na izobraževanjih.

Med izbranimi le peščica ljudskih univerz

Dvignjenih obrvi je ostalo kar nekaj ljudskih univerz po državi. Njihovo krovno nacionalno združenje je zavzelo skupno stališče in na pristojne že naslovilo tudi nekaj pisem. Ob tem ne izključujejo niti možnost pritožbe, a odločitve še niso sprejeli: “Kljub temu, da v tem projektu ni veliko denarja, nam je najbolj žal za naše člane, ki so nas že vajeni najti v okolju in jim tega ne moremo nuditi,” dodaja Testaniereva. Merila za končne uporabnike označuje kot nepravična, saj dostopa do izobraževanj v občini in na Kozjanskem praktično ni.

Podobno negativno presenečeni so bili na ljudskih univerzah v Žalcu in Celju, kjer je posel prav tako dobilo podjetje Smart Naris iz Ljubljane. Podjetje bo za izobraževanja na širšem področju Slovenije prejelo nekaj čez 300.000 evrov, po javno dostopnih podatkih pa digitalnega opismenjevanja starejših do zdaj niso izvajali.

Razpis za izobraževanje starejših od 55 let je tudi sicer vzbudil nekaj polemik, saj je država zagotovila denar za le pet tisoč oseb, medtem ko je vseh upravičencev preko 740 tisoč. Za pojasnila smo se obrnili tudi na Službo vlade za digitalno preobrazbo, odgovor bomo objavili, ko ga prejmemo.

Sorodne novice

Učenje za življenje

Jure Godler

Ob dnevu žena tudi o položaju žensk v Indiji

Jure Godler

Na LUŠ-u z evropskimi sredstvi za program Izzivi podeželja

Jure Godler

Kulinarična delavnica s chefom Borutom

Jure Godler

Z LUŠ po nova znanja

Jure Godler

Ognjeni spektakel in druženje ob koncu leta za LUŠ

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več