30.9 C
Šentjur pri Celju
10/07/2020
sentjur.net

TVU v Prekmurje

Murska Sobota, 22. 5. 2014 – Ljudska univerza Šentjur je v sklopu Tedna vseživljenjskega učenja 2014 organizirala ekskurzijo v Prekmurje. Romantično opevano in mistično pokrajino smo doživeli na in ob reki, ki ji je dala ime. Raziskovanje sveta ob Muri smo pričeli v naselju Krog, kjer smo izvedeli, kako je narejen bograč, ki mora vsebovati tri vrste mesa: govedino, svinjino in divjačino ter opravili strokovno pokušino. Sledila je kratka predstavitev geografskih značilnosti prekmurske pokrajine, ki jih je predstavila naša vodnica Simona Cizar. Prekmurje je pretežno ravninska pokrajina. Geografsko je razdeljeno na tri območja: hribovnato področje severno od Murske Sobote je Goričko (krajinski park), vzhodno proti Muri leži Ravensko, jugovzhodno od Murske Sobote leži Dolinsko, preko Mure pa prehaja v gričevnat svet Slovenskih goric.

Kulinaričnim spoznavanjem je sledil spust po reki Muri, pred tem pa smo se spoznali z opremo in osnovnimi varnostnimi napotki. Med spustom so nas vodniki seznanili z reko Muro, njenimi značilnostmi, živalmi, ki živijo v njej in ob njej, običaji in pregovori, ki so povezani z Muro. Na Otoku ljubezni v Ižakovcih smo si ogledali stalno razstavo o büjraštvu, vodni mlin na Muri, mletje moke in si sami pripravili büjraško malico v pajanci ob živem ognju. Sledil je še kratek spust do Tinekovega brodu pri Gornji Bistrici, kjer smo doživeli vodeni krst in sprejem med murske čolnarje.

Med potjo v Beltince so nam predstavili zgodovino Prekmurja in Beltincev. Beltinski grad ponuja ogled stalne razstave Zgodovina zdravstva v Pomurju, ki je oblikovana na gradivu, ki ga je leta zbiral, raziskoval in urejal Nikolaj Szepessy, zdravnik iz Beltincev, in priložnostno razstavo Starodobnih koles. Vodnica, ki nam je razstavo predstavila, je bila posebej zanimiva zaradi svojega narečja, a smo vseeno razumeli in se precej naučili, preden smo odšli na kosilo v Bogojino na turistično kmetijo Puhanovih. Tam nam je gospodar predstavil še značilne prekmurske jedi, za sladek zaključek dneva pa smo kot sladico dobili pravo prekmursko gibanico s certifikatom. (V .B.)

 

Sorodne novice

Prehodili pot od Sloma do Nove Cerkve

Tjaša Ferlež

LUŠ s čebelarji pripravila zaključek šolskega leta

Jure Godler

V časih in prostorih – razstava likovnega študijskega krožka (LUŠ)

Jure Godler

Prejeli smo: Promocija Ljudske univerze Šentjur na TV Celje

Jure Godler

Nova Slovenija – krščanski demokrati na izletu v Ljubljani

Tjaša Ferlež

7 de’ci na končnem izletu nastopili kar šestkrat

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več