17.5 C
Šentjur pri Celju
21/07/2024
sentjur.net

Učenje za življenje

Šentjur, 15. 6. 2024 – Tedni vseživljenjskega učenja na Ljudski univerzi Šentjur se počasi končujejo. Tudi tokrat so nanizali številne dogodke.

Krepili ročne spretnosti izdelave makrameja

Na pobudo članic likovnega študijskega krožka je naša članica Univerze za tretje življenjsko obdobje Albina Verhovšek 29. maja 2024 izvedla delavnico makrameja. Udeleženke so lahko izbirale med izdelavo obešank za rože in obeskov za ključe. Naučile so se osnovnih vozlov, ki jim bodo lahko z malce domišljije in spretnosti koristili tudi pri izdelavi novih makramejev, domov pa so odšle vsaka s svojim izdelkom.

Čuječnost kot kreativna pot v življenju in smrti

Žiga Čamernik, igralec, pedagog, kritik in prostovoljec v Slovenskem društvu Hospic, je v četrtek, 30. maja 2024, izvedel delavnico o čuječnosti. Predstavil je, kako lahko čuječnost vnesemo v vsakdanje življenje ter kako nam lahko pomaga pri spopadanju s težkimi življenjskimi izzivi, kot so bolezen, smrt in žalovanje. Žiga ima bogate izkušnje z delom z ljudmi v različnih življenjskih stiskah, zato zna ustvariti varen in podporni prostor za raziskovanje čuječnosti. Iz svoje življenjske zgodbe pa je črpal, kako lahko tehnike čuječnosti uporabimo za krepitev stika s seboj, z drugimi in s svetom okoli nas.

Kavna usedlina ne spada v smeti

Kavarna Aurea v Gorici pri Slivnici je bila idealen prostor za predstavitev Erasmus+ projekta ECOffee, pri katerem sodelujeta Anita Čebular in Sabina Trupej z Razvojne agencije Sotla. Velika poraba kave ustvari na milijone ton kavne usedline, ki konča na odlagališčih, zato raziskuje domiselno uporabo kavne usedline. Predstavili sta nam tudi kavo Barcaffe Flora, ki ima popolnoma reciklabilno folijo, iz njene kavne usedline pa izdelajo organsko gnojilo. Barcaffe Floro smo srkali, medtem ko smo poslušali, kako lahko kavno usedlino uporabimo v gospodinjstvu: pripravimo lahko kavni liker ali kavne brownije, služi lahko kot čistilo, odganjalec vonjav v hladilniku ali čevljih, na vrtu pa kot gnojilo ali odganjalec škodljivcev. (Razvojna agencija Kozjansko – organizacijska enota Ljudska univerza Šentjur)

Sorodne novice

Ob dnevu žena tudi o položaju žensk v Indiji

Jure Godler

Na LUŠ-u z evropskimi sredstvi za program Izzivi podeželja

Jure Godler

Kulinarična delavnica s chefom Borutom

Jure Godler

Z LUŠ po nova znanja

Jure Godler

Ognjeni spektakel in druženje ob koncu leta za LUŠ

Jure Godler

Že 15. profesionalno usposabljanje pedagoških delavcev na Slomu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več