18.9 C
Šentjur pri Celju
20/07/2024
sentjur.net

V Dobju večer posvetili Slakovi glasbi

Šentjur, 24. 2. 2024 – Kulturno društvo Dobje je v nedeljo, 24. februarja, organiziralo Veseli dobjanski večer, posvečen legendarnemu glasbeniku Lojzetu Slaku ter njegovi glasbi. Lojze Slak je bil ustanovitelj in idejni vodja Ansambla Lojzeta Slaka. S petnajstimi leti je že kot samostojni godec prvič igral na porokah in težko bi bilo prešteti, koliko jih je bilo vseh skupaj – prav gotovo več sto! Leta 1959 je ustanovil Ansambel bratov Slak, v katerem je sam igral kromatično harmoniko, brat Tone trobento, brat Matija klarinet in brat Stane bas.

Zaradi vojaških obveznosti je ansambel tri leta kasneje prenehal z delovanjem in Lojze je poiskal zaposlitev v Ljubljani. Slak je na enem od svojih nastopov na radiu Ljubljana spoznal pevsko skupino Fantje s Praprotna in takoj so se dogovorili za skupno sodelovanje. Tako je nastal Ansambel Lojzeta Slaka, eden naših najboljših in najbolj izvirnih domačih ansamblov.

Visoko nad oblaki

Lojze Slak je napisal več kot štiristo nepozabnih melodij, med katerimi je veliko ponarodelih in bodo Slovencem ostale za večno zapisane v njihovih srcih. Med njimi so vsem dobro znane Čebelar, Zdaj pa pojdem po dekle, Visoko nad oblaki in mnoge druge. Prav njegovemu ustvarjanju in močni ljubezni do narodnozabavne glasbe, ki jo je Slak nosil globoko v sebi, v spomin so se v Dobju odločili, da v spomladanskem nizu prireditev Veselih dobjanskih večerov pripravijo večer, posvečen Slakovi glasbi.

V programu so obiskovalci znova lahko prisluhnili Slakovim skladbam, ki sta jih za poslušalce izvajala ansambel Pik in ansambel Glas. Za piko na i so se prireditve v Dobju udeležili tudi domači pokojnega Slaka. Njegovi dve sestri, nečak Leopold Pungerčar, ki je koncert tudi povezoval, in Slakova žena Ivanka Slak. Čeprav Lojzeta ni več med nami, so obiskovalci prireditve v Dobju dokazali, da bo njegova pesem večno živela v mnogih srcih. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Dotaknili so se Avsenikove glasbe in njegovega življenja

Tjaša Ferlež

V Dobju si bodo zimske večere obarvali veselo

Jure Godler

Gasilski veterani na strokovni ekskurziji

Tjaša Ferlež

Poklon ”godcu vseh godcev” v Gorici pri Slivnici

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več