18.7 C
Šentjur pri Celju
02/06/2020
sentjur.net

V Ekvadorju v popolni karanteni ujeti mladi kolesarki 

Sveti Štefan, 2. 5. 2020 – Anja Antolič iz Svetega Štefana in  Barbara Marčič iz Rač sta se konec leta 2018 odpravili na malo odštekano, drugačno, avanturistično pot s kolesi. Prevozili sta Argentino, Čile, Bolivijo in Peru. Trenutno pa sta zaradi koronavirusa obtičali v glavnem mestu Ekvadorja, Quitu.

Z letalom sta se odpeljali do najjužnejše točke Argentine, do mesta Ushuala, ki sliši tudi na ime Ognjena Zemlja. Na poti sta že 17 mesecev in za njima je že prevoženih 12.000 km. Videli sta ogromno čudovitih, dihjemajočih pokrajin, se bojevale s patagonskim vetrom, ki je pihal 90 km/h, prečkali najvišje ležečo slano puščavo na svetu Salar de Uyuni v Boliviji, opravili spust po t. i. Cesti smrti v Boliviji in se vozili ob številnih lagunah na nadmorski višini 5000 m. Pot jih je zanesla tudi v samo džunglo.

Ujeti v Ekvadorju

Slab mesec nazaj sta se bili primorani ustaviti zaradi koronavirusa, ki se je začel tudi v Južni Ameriki širiti zelo hitro. Trenutno sta v Ekvadorju v popolni karanteni, ki je zelo stroga, saj je gibanje dovoljeno zgolj med 6. in 14. uro, pa še to zgolj zaradi nujnih opravkov (lekarna, bolnišnica, trgovina, tržnica). Če te dobijo zunaj po 14. uri, ti prvič sledi visoka denarna kazen, če te dobijo še drugič, pa zaporna kazen. Policija je na vsakem koraku.

Pred njima je drugače bila še precej dolga kolesarska pot. Želeli sta priti do Mehike ali pa vsaj do severne Kolumbije in tako zaključiti s kontinentom Južne Amerike, vendar jima je koronavirus sedaj dodobra porušil načrte.

»Potujeva z zelo nizkim proračunom, divje kampirava, večino časa spiva v šotoru ali pa pri dobrih ljudeh, ki jih najdeva na poti, v gasilskih domovih, cerkvah in si seveda sami kuhava hrano. Tako dosti prihraniva. Trenutno pa sva obtičali v najdražji državi Južne Amerike, Ekvadorju, ki ima ameriške dolarje in stvari so tukaj precej drage. Znašli sva se v težki situaciji z nepredvidenimi stroški, zato vas naprošava za kakršenkoli prostovoljni prispevek, ki nama bo omogočil, da to krizo lažje prebrodiva in se prebijeva naprej. Že vnaprej en velik hvala za vsak evro pomoči.

In seveda, vse bralce portala sentjur.net lepo pozdravljava iz daljnega Ekvadorja in vas hkrati vabiva, da spremljate najino potovanje preko socialnih omrežij, na Instagramu in Facebook-blogu pod imenom THE BIKE WANDERERS«, je sporočila Anja Antolič. Podatki TRR: SI56 0510 0702 7543 952 ABANKA – Anja Antolič, 3264 Sveti Štefan, Slovenija

(Milenka Blažević, foto: Anja Antolič)

Sorodne novice

Anja Antolič: Po 4331 kilometrih ponovno doma

Jure Godler

Do Portugalske s kolesom

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več