23.5 C
Šentjur pri Celju
02/08/2021
sentjur.net

V roku treh let se bo zgodil kolaps pokojninskega sistema

Šentjur, 16. 11. 2019 – V avli Ipavčevega kulturnega centra Šentjur je v petek potekal pogovorni večer z evropsko poslanko SDS Romano Tomc. Tema Slovenski pokojninski sistem je bila dovolj zanimiva, da so obiskovalci napolnili avlo IKC do zadnjega sedišča. Uvodoma je zbrane nagovorila Jelka Godec, poslanka v državnem zboru Republike Slovenije. Predstavila je osrednjo gostjo večera, ki je med drugim bila tudi državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. V tem času pa se je podrobno srečevala s problemi pokojninskega sistema in delovno pravno zakonodajo. S to problematiko se ukvarja tudi kot članica Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve in kot evropska poslanka.

Tema o slovenskem pokojninskem sistemu je aktualna in pereča, saj “vlade že nekaj let obljubljajo višje pokojnine,” je začela Godčeva. Spomnila se je tudi na znano obljubo Karla Erjavca o 1000 evrih pokojnine. “Iz mesečnega pokojninskega pregleda, ki ga vsak mesec objavlja ZPIZ, je razvidno, da je v Sloveniji 620.759 upokojencev. V tej številki so tako starostni, invalidski, družinski in vdovski prejminiki pokojnin,” je s statistiko začela pogovorni večer Tomčeva.

Pokojninska blagajna

V pokojninsko blagajno vplačujejo zaposleni iz gospodarstva (brez javnih uslužbencev, ki jim prispevke plačuje država) ki jih je v Sloveniji 694.000. Pri nas velja prelivni sistem, kar pomeni, da zaposleni ne vplačujejo prispevkov na svoj račun, ampak se ta sredstva porabijo za tiste, ki že pokojnino prejemajo. Torej imamo razmerje med prejemniki pokojnin in tistimi, ki vplačujejo, realno skoraj 1:1. Evropska unija pa že opozarja na razmerje, ki je celo 1:4 (na enega upokojenca, štirje zaposleni).

V Sloveniji smo imeli dve pokojninski reformi – leta 2000 Ropova pokojninska reforma in druga, ko je bila v času SDS-vlade, je razlagala Tomčeva. “V primeru, da v pokojninski blagajni zmanjka denarja, ga mora zagotoviti država in tega je bilo skoraj za 1 milijardo evrov,” pove gostja in doda, da bi brez tega bila davčna blagajna za milijardo evrov v minusu. “V roku treh let se bo v pokojninskem sistemu zgodil kolaps,” je še napovedala evropska poslanka.

Obregnila se je tudi na stranke, ki obljubljajo večje pokojnine – DeSUS in SAB – saj tudi dvig za 1 % pomeni za nekatere le nekaj deset evrov. Pozvala je tudi vlado, da naj takoj odpravi določbo v zakonu v izvrševanja proračuna, ki določa, da se letni dodatek izplačuje v petih različnih višinah, kar je v nasprotju z zakonom PIZ, saj tam piše, da se letni dodatek izplačuje v dveh višinah. Predlagala je tudi, da se postopoma izenačujejo pogoji za moške in ženske. Dodala je še, da je sistem za izračun pokojnine preveč zakompliciran.

Evropska in državnozborska poslanka sta se pogovarjali tudi o tistih upokojencih, ki poleg pokojnine še vedno delajo. Tomčeva je odgovarjala, da ko izpolniš vse pogoje za upokojitev, ti pokojnina pripada. Poleg tega pa lahko še delaš in če lahko delajo, naj delajo in s tem naj vplačujejo v proračun. Tako bomo vsi od tega nekaj imeli. V zadnjem delu pogovora pa sta se govornici dotaknili še drugih političnih tem, od podnebnih sprememb do notranje politike Slovenije. (Jure Godler)

Sorodne novice

Godčeva ponovno na podpredsedniškem mestu SDS

ViP

Novi minister, nova obljuba: začetek gradnje obvoznice leta 2023

ViP

Minister Vizjak z županom o aktualnih okoljskih temah

Jure Godler

Z donacijo državne sekretarke do novega dezinfektorja

Tjaša Ferlež

Jelka Godec imenovana za državno sekretarko v Vladi RS

ViP

Komentiramo: Kje se zatika pri gradnji državne ceste Dole–Ponikva–Loče?

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več