-0.6 C
Šentjur pri Celju
28/01/2022
sentjur.net

V Šentjurju odmevalo vseslovensko petje

Šentjur, 23. 4. 2020 – V času korona izolacije so terminsko mimo nas zbežali številni veliki dogodki, kot so Šentjurjevo – največja turistična prireditev pri nas, ter drugi. Na splošno smo po petih tednih izolacije začeli močno pogrešati kulturo, ki je v naši občini še posebej razvejana in kvalitetna. Kulturniki se ne dobivajo na vajah, še manj pa javno nastopajo. Korona molk pa je na jurjevo razblinila pesem iz obzidja farne cerkve sv. Jurija. Sklop večine Ipavčevih pesmi, ki so zadonela preko Šentjurja, je bila za večino občanov presenečenje. Pravzaprav sta se za to gesto samoinciativno odločila dva šentjurska kulturnika in se s tem pridružila vseslovenski akciji Vseslovensko petje s srci.

Vseslovensko petje s srci, ki ga organizira Mateja Bračko, poteka že tretje leto. V četrtek, 23. aprila 2020, od 10. do 11. ure, je Bračkova povabila vse državljane Slovenije, da se zdužijo v pesmi. Ker pa letos ni bilo mogoče stopiti skupaj in zapeti, smo bili povabljeni, da pojemo prav povsod – doma, v službi. Dva šentjurska kulturnika sta Šentjurčane spodbudila k petju tako, da se je z Zgornjega trga zaslišala slovenska, šentjurska himna in himna Mestne skupnosti Šentjur ter nekaj najbolj znanih Ipavčevih skladb. “S pesmijo smo bili del projekta, prav tako pa smo se spomnili na god našega zavetnika sv. Jurija, ki ga vsako leto proslavimo z največjo turistično prireditvijo v Šentjurju – Šentjurjevem. Ta privablja posameznike iz cele Slovenije v Zgornji trg, letos pa je Zgornji trg prišel do ljudi v obliki glasbe,” nam je zaupala naša kulturnica. Glede na številne pozitivne odzive občanov sta oba obljubila, da bosta takšno individualno in nenačtovano akcijo še kdaj ponovila. (Jure Godler)

Sorodne novice

Ipavci v džezovski priredbi

Jure Godler

Ipavci se vračajo v Šentjur, se vračajo domov

Jure Godler

Kratko, a sladko druženje članic društva kmetic

Tjaša Ferlež

Kultura je v zraku na vrtu Centra kulture Gustav

Jure Godler

Prevorska kultura trdno zasidrana na tradicionalnih temeljih

Majda Rezec

Prešernov dan z židanim Francetom in številnimi presežniki

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več